Rundveehouderij

Nieuws 5254 x bekeken

Export fokvee naar Marokko onder extra voorwaarden mogelijk

Den Haag - De export van fokvee naar Marokko is sedert 14 mei weer mogelijk. Voor het vee moet nog wel een extra verklaring door een dierenarts worden afgegeven.

Dat blijkt uit documenten gepubliceerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Begin dit jaar hebben diverse derde landen de grenzen gesloten voor fokvee uit landen waar het Schmallenberg-virus is aangetroffen. Een aantal van deze landen is wel bereid onder extra voorwaarden toch fokvee uit deze landen te importeren.

Brussel wil echter niet dat Europese landen op individuele basis afspraken met derde landen gaan maken, om export toch mogelijk te maken. Voor alle getroffen landen moeten in de ogen van Brussel dezelfde afspraken gelden.

Het Nederlandse ministerie van landbouw hield zich tot nu toe aan deze aanbeveling, maar gooit nu zijn kont tegen de krib. Demissionair staatssecretaris Bleker heeft zich volgens een woordvoerder persoonlijk sterk gemaakt voor de export naar Marokko. Daarbij zou ook overleg zijn gevoerd met Brussel.

Exportorganisatie Veepro liet eerder al weten dat Frankrijk op basis van extra gemaakte afspraken nog steeds fokvaarzen zou exporteren naar Marokko, en sprak van oneerlijke concurrentie. Ook diverse Duitste deelstaten zouden geen problemen hebben met export van fokvee onder extra voorwaarden. Het landbouwministerie wil echter niet aangeven of dit de reden is voor het hervatten van de export naar Marokko.

Runderen die exporteurs vanuit Nederland naar Marokko willen exporteren, moeten onder meer afkomstig zijn uit een veestapel waar drie maanden geen geval van Schmallenberg is geweest. Na 14 dagen quarantaine moeten de runderen worden getest op aanwezigheid van het virus. Als deze test negatief is, mag het rund vervoerd worden naar Marokko.

Tot nu toe gelden gemaakte afspraken alleen voor Marokko, en niet voor andere belangrijke exportmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.