Rundveehouderij

Nieuws 6847 x bekeken 3 reactieslaatste update:31 mei 2012

A-ware en Fonterra bouwen zuivelfabriek in Nederland

Lopik – De A-ware Food Group stapt samen met de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra in de bouw van een kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland.

Dit hebben beide ondernemingen bekend gemaakt. De plek waar de fabriek komt, is nog niet bekend, maar het plan is om de fabriek in 2014 draaiende te hebben.
De capaciteit van de kaasfabriek zal liggen tussen de 60.000 en 80.000 ton. Deze fabriek wordt gebouwd door A-ware. Daarnaast komt een ingrediëntenfabriek, die hoogwaardige bestanddelen uit wei maakt. Deze wordt gebouwd door Fonterra. Van een joint-venture is geen sprake, wel van een samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
De melk hoopt A-ware te betrekken van Nederlandse veehouders. Topman Jan Anker meent dat er voldoende belangstelling zal zijn om te leveren aan een fabriek “die een goede melkprijs betaalt, maar melkveehouders niet voor altijd bindt.” Leveranciers kunnen wel rekenen op continuïteit. “Wij zijn een familiebedrijf. Wij denken in generaties.”
Het initiatief van A-ware en Fonterra lijkt verrassend, maar is dat vanuit hun perspectief niet. A-ware ziet een kaasfabriek als een logische aanvulling op het bestaande dienstenpakket in de kaas. Het bewaart, veredelt en handelt al in kaas. Anker: “We doen jaarlijks 200.000 ton kaas. Hiermee kan ik mijn klanten completer bedienen en de keten sluiten tot op het boerenerf.”
A-ware liep al enige tijd met plannen rond. Toen Fonterra daarop contact zocht, was er snel een gezamenlijk belang gevonden. Het Nieuw Zeelandse bedrijf heeft behoefte aan meer grondstoffen dan het zelf heeft, met name in de Nieuw-Zeelandse winter (bij ons zomer). Dan zijn er te weinig grondstoffen op het zuidelijk halfrond. Grondstoffen van het noordelijk halfrond zijn in die tijd meer dan welkom, vooral als ze uit Nederland/Europa komen, waar de productveiligheid ook heel goed is geborgd.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  De A-ware food Group eigenaar Z.L.T.O. dan weten we over wie we praten
  Onze boeren vakorganisatie zonder in spraak gaat inversteren in samen werking met een multionational aan de andere kant van de wereld. OM DE BELANGEN van de Hollandse boer beter te kunnen bedienen.

 • klaas.van.der.horst1

  A-ware is een compleet familiebedrijf, met geen cent ZLTO-geld

 • aarthamstra1

  Sorry Klaas Heb Niet goed gegoogled , Vion man Van Doorn is toegetreden als commissaris zette mij op het verkeerde spoor..

Of registreer je om te kunnen reageren.