Rundveehouderij

Nieuws 471 x bekeken

Canada scherpt regels aan voor EU-fokmateriaal

Ottawa – Canada scherpt de regels aan voor import van fokmateriaal uit de Europese Unie (EU).

Dit naar aanleiding van de uitbraken van het Schmallenberg-virus in Europa.
Afgelopen vrijdag liet het Canadese Agentschap voor Voedselinspectie (CFIA) weten dat alle dieren negatief moeten zijn voor het Schmallenberg-virus voordat het sperma of de embryo’s in Canada mogen worden ingevoerd. De regel gaat direct in en geldt voor runderen, schapen en geiten.
”De CFIA neemt deze maatregel om de Canadese veestapel te beschermen tegen de economische schade van het Schmallenberg-virus. Wij blijven in nauw contact met de EU over de situatie van het Schmallenberg-virus en de nieuwe inzichten rondom het virus. Op basis van de ontwikkelingen in Europa, zal Canada mogelijk de importbeperkingen aanpassen of opheffen”, aldus Brian Evans, de hoogste veterinair in Canada.
Eerder dit jaar stelden Mexico en de Verenigde Staten een soortgelijk importbeperking op voor fokmateriaal uit de EU. Ook hier was de reden de uitbraken van het Schmallenberg-virus. Rusland heeft sinds 20 maart een importstop ingesteld voor levende schapen, geiten, runderen en varkens vanuit de hele EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.