Rundveehouderij

Nieuws 276 x bekeken

Britten staan achter melkfusie

Londen - De aangekondigde fusie tussen de zuivelcooperaties Arla UK en Milk Link kan op brede steun in de Britse zuivelwereld rekenen. ''Dit leidt tot een sterkere toekomst voor onze sector,'' denkt voorzitter Mansel Raymond van de sectie melkveehouderij bij de National Farmers Union.

''De Britse boeren kijken al tijden jaloers naar het verschil tussen de melkprijs hier en die op het Europese vasteland maar ook naar de kracht van de grote Europese zuivelcoöps die hun schaal en efficientie hebben gebruikt om marktleidende prijzen af te dwingen en toonaangevende merken op te bouwen,'' aldus Raymond. Hij prijst daarbij vooral de leden van Milk Link: ''Dit is het resultaat van het geduld, geloof en de toewijding van de leden van Milk Link die de laatste 12 jaar hebben geïnvesteerd in hun toekomst. Deze fusie biedt hen een veel sterkere positie met een verzekerde toekomst.''

Ook de Royal Association of British Dairy Farmers is enthousiast: ''Dit is goed nieuw voor alle leden van Milk Link, mezelf inbegrepen. Deel uitmaken van wat de grootste speler op de Britse zuivelmarkt wordt zal onze positie versterken en draagt bij aan het gladstrijken van de wisselvalligheid in de prijzen. We zijn nu niet langer afhankelijk van wat de coöp uit de Britse markt kan halen maar van wat Arla Foods uit de wereldwijde pool trekt,'' denkt voorzitter David Cotton.

Ian Potter, quotahandelaar en een bekend commentator in de Britse zuivelwereld, denkt 'dat er eigenlijk geen foutje te ontdekken is in deze deal'. Potter merkt daarbij wel op dat de Milk Link leden het voor elkaar hebben gekregen eerder tot de Arla-coöp toe te treden dan collega's die al jaren aan Arla UK leveren. Potter meldt verder dat Milk Link nu 38 roadshows gaat houden om de leden te informeren. Die leden en hun collega's bij Arla moeten vervolgens op 26 juni een besluit nemen over de fusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.