Rundveehouderij

Nieuws

Britse lammerprijzen onder druk

Londen - De Britse lammerprijzen, die de laatste tijd op een hoog niveau stonden, beginnen nu fors in te zakken.

Volgens de economische dienst van het superschap AHDB komt dat door een dalende vraag na de Paasdagen en door de zwakte van de euro tegenover het pond waardoor Brits lamsvlees minder aantrekkelijk is voor buitenlandse afnemers.

De afgelopen tijd is de export nog wel flink toegenomen. Zo voerde Groot-Brittannië in februari weer zo´n 7.000 ton uit, dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. Frankrijk, de grootste afnemer, kocht in die maand 8 procent meer Brits lamsvlees terwijl de uitvoer naar Duitsland met 15 procent toenam. De Britten, de grootste producenten van lamsvlees in Europa, kunnen daarbij profiteren van een kleiner aanbod op de wereldmarkt. Dat komt onder meer doordat veel boeren in Nieuw-Zeeland de laatste tijd zijn overgestapt van schapen op melkvee. Of die export ook de komende tijd aantrekkelijk blijft, moet volgens de economen van AHDB echter afgewacht worden.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.