Rundveehouderij

Nieuws 2111 x bekeken 1 reactie

Boterprijs daalt verder ondanks opslag

Brussel/München - Met Hemelvaart en Pinksteren in zicht leeft de roomprijs op tot zo'n 2.900 euro per ton, maar de boterprijs blijft dalen.

In Europese opslag zit al een recordhoeveelheid.

Volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie ligt nu ruim 60.000 ton boter in zogenoemde particuliere opslag (tijdelijke opslag met EU-steun). De laatste jaren was dat begin mei niet zo hoog. In 2011 en 2010 lag er rond deze tijd ongeveer de helft van dit volume in verzegelde koelhuizen.

Tot nu toe zijn alle acties zonder succes. Grote supermarktconcerns als Lidl en Aldi speelden in op de huidige situatie van overaanbod en prijsdruk en gaven de boterprijs een extra duw naar beneden. In de Duitse deelstaat Beieren heeft de zuivelindustrie daarom besloten om boter, naar verluid 2.000 ton, tijdelijk van de  markt te halen met behulp van het Bayerischer Milchförderingsfonds. Dit is een particuliere organisatie, zoals ook in andere Duitse deelstaten bestaan, bedoeld om het inkomen van de melkveehouders op peil te houden.

In de Verenigde Staten bestaat een vergelijkbaar initiatief onder de naam Cooperatives working together. Dat regelt zelf de gesubsidieerde export van Amerikaanse kaas. In Beieren blijft de opgekochte boter in de EU en komt die later weer op de markt.

Zuivelbedrijven buiten Beieren plaatsen vraagtekens bij de acties van het Beierse fonds. Boter uit de markt nemen is één ding, maar het product opkopen tegen prijzen die enkele honderden euro's boven de marktprijs liggen, lijkt op concurrentievervalsing.

Eén reactie

  • hobbyboer

    niet klagen meer melken, gaat de prijs van de melk zo maar weer omhoog. de supers houden er van dat er te veel milk en kaas is dan gaan ze automatisch meer betalen. weg met die quota die drukt de melk prijs echt naar beneden. grotere stallen met poolse werknemers, net zoals ze in de USA doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.