Rundveehouderij

Nieuws 14047 x bekeken 29 reacties

'Bij daling melkprijs stort Deense melkveehouderij in'

Fredericia - Tussen de 10 en 15 procent van de melkveebedrijven in Denemarken overleeft de verwachte verdere daling van de melkprijs niet. Dat schat melkveehoudersorganisatie Danske Mælkeproducenter in.

”Deze bedrijven kunnen na diverse jaren met verlies en gezakte grondprijzen niet veel meer hebben. Als de melkprijs weer instort, is het risico groot dat de banken drastische maatregelen nemen”, zegt sectorvoorzitter Kjartan Poulsen in dagblad Jyllands-Posten.

Denemarken telde per 1 april 3.953 melkveehouders. Dat betekent derhalve dat 400 tot 600 ondernemers in de gevarenzone verkeren.

Laatste reacties

 • albers holthuis

  land leve de melkrobots!!!

 • Willem1962

  Word het dan niet eens tijd om te kijken wat er achter het verhaal van dalende melkprijzen zit? Zijn dit de grootgrutters? Dan denk ik dat de boeren zich eens moeten organiseren en maatregelen nemen. De tijd dat de landelijke Albert Heijnen de melkprijzen bepalen is voorbij, tenminste, dat zou het moeten zijn.
  Of denk ik de verkeerde kant op?

 • geen boer

  @ Willem, die tijd is nog lááng niet voorbij. In landen waar ze de kans krijgen (relatief kleine verwerkers) drukken de supers zodra de poederprijzen substantieel onder de vers-prijzen komen te liggen direct de prijs naar beneden. Gewoon, omdat ze dat kunnen. De kostprijs van de boer zal hen een zorg zijn. Duidelijkste voorbeeld is Engeland, waar zelfs een melktekort is. Wat dat betreft is NL met FC nog het beste af. Het geheim is over heel Europa minder produceren met z'n allen, maar dit schijnen vooral Nederlanders en Denen (ook NL...) niet te begrijpen. De tucht van de markt gaat dat snel duidelijk maken, maar dan is het ook voor velen hier te laat. Vreemd dat de LTO eigenlijk helemaal geen mening hierover ventileert.

 • W Geverink

  De reden van de dalende melkprijs is teveel product op de markt. Als je maatregelen wilt nemen kan dat nu nog Willem. De melkveehouderij is al sinds 1983 georganiseerd via het quotumsystheem. Om de winst flink op te krikken hoef je alleen het quotum van alle boeren maar met een aantal procenten in te korten en de markt is weer in ballans. Het quotum heeft er voor gezorgd dat de melkveehouders hun markt niet kapot konden maken door overproductie zoals in de vrije sectoren het geval is.

 • NoordHollander

  als zelfs banken omvallen zal er met de veehouders hier en daar ook wel iets aan de hand zijn..............

 • Mels

  Laat ze maar de meeste willen alleen maar meer koeien melken dan de buurman en dat ze daar niks aan verdienen maakt een deel helemaal geen ruk uit,melken en veel graag,nou dat kan,maar niet zeuren als de bank op de stoep staat omdat je de lasten niet meer kan betalen.Over een paar jaar janken ze allemaal krokodillentranen omdat hier het quotum afgeschaft is.

 • BetterCows

  Hollande zal ervoor pleiten om het melkquota systeem in de benen te houden na 2014 . Vergroening en chauvinisme zullen in Frankrijk zeker een stempel gaan drukken op het Europese landbouwbeleid . Sociaal gezien zo gek nog niet voor de melkveehouderij in Europa . Kiezen voor een vrije sector gaat ten koste van de ondernemers zoals de varkenshouderij en glastuinbouw als voorbeeld . Bezint eer je bemint

 • marina1904

  Het is een illusie dat boeren minder gaan melken.
  vroeger gunden ze elkaar de winst niet maar nu gunnen ze elkaar het verlies niet maar we gaan allemaal met een hemd zonder zakken
  Veel sucses met jullie doodlopende weg genaamd schaalvergroting

 • jan1966

  @albert holthuis; Verklaar je nader

 • nhoj

  marina1904 ik ben het helemaal met je eens

 • agratax1

  Boeren laten zich al eeuwen uit elkaar spelen. Het antwoord hierop was en is >samenwerken< vroeger was lokaal genoeg en nu moet het grens overschrijdend. Helaas boeren zien elkaar als concurrent en denken ieder voor zich de macht te hebben de grote spelers naar hun hand te kunnen zetten. Blijkt al vele jaren niet te lukken, dus het enige antwoord moet zijn mondiale samenwerking en niet langer elkaar de vliegen willen afvangen. Blijft dit een utopie, dan blijft het dweilen met de kraan open en zal er meer en meer kapitaal uit de landbouw wegvloeien richting handel.

 • boerke brabant

  het is heel lastig om de grootwinkelbedrijven onder druk te zetten door bijvoorbeeld tijdelijk niet te leveren om zodoende een betere prijs te krijgen. Melk is een versproduct, een dergelijke actie is niet lang vol te houden. En nu al helemaal niet meer met topgefinancierde bedrijven met stallen die half leeg staan. Die hebben het water nu al aan de lippen staan, daar is geen speelruimte meer. Het moest en moet nog steeds groot groter grootst. Zonder na te denken voor wie we produceren. Er komt 9 miljard extra melk aan , alleen al in europa, en dat kunnen we maar voor 1/3 plaatsen. Hoeft geen glazen bol te hebben om te weten waar dat toe lijdt.

 • Koen Franken

  Inderdaad Boerke Brabant en als je al die bedrijfsreportages leest dan zijn al die nieuwe stallen welke nu worden gebouwd al om deze na 2015 pas volledig vol te zetten dus het dal kan wel eens diep en lang gaan worden

 • Mozes

  De melkprijs zakt niet omdat in Europa meer gemolken wordt maar elders in de wereld. Daarnaast stagneert de consumptie in Azië. Productiebeperking in Europa zal het probleem niet oplossen.

 • agratax1

  Tini. De nieuwe stallen die op de groei zijn gebouwd, hebben als achter liggende gedachte; 'De kleinen vallen eerst om die produceren volgens de wetten van economie duurder'. Helaas de groei stal heeft vermoedelijk meer financiering dan de niet op de groei gebouwde stal. Dit schulden verschil zou wel eens het verschil tussen overleven of dood gaan kunnen zijn bij ernstig dalende opbrengst prijzen. De tijd zal het leren.

 • Bertens

  Alle verhalen boven zijn leuk en aardig. In Nederland leven wij niet op een eilandje. Het is niet anders dan dat de melkhandel incl. de producten die van melk worden gemaakt een wereldhandel is geworden. Wij zullen moeten produceren tegen wereldmarktprijs waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Dit kan alleen door de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Bij een bedrijfsovername is geregeld dat dit kan volgens de voortzettingswaarde, daar zit het probleem dus niet. Een bestaand bedrijf moet een goede manager aan het roer hebben die weet dat hij niet meer moet investeren dan ecomomisch verantwoord is. Te dure grond kopen kan de nekslag zijn eveneens te dure machines bv. tractoren en te hoge privé uitgave kunnen de das omdoen. Maar wees gerust; de goede ondernemer.c.q. koeienboer in Nederland zal blijven bestaan. Tevens ben ik er van overtuigd dat die goede ondernemer een groot bedrijf moet hebben om te kunnen concureren. Eerst sparen, dan investeren en weer zo snel mogelijk aflossen (en afschrijven). Dan weer sparen, dan investeren etc. Het vreemde vermogen zo laag mogelijk houden. Helaas voor degene die dat niet kunnen, die vallen af. Zo werkt dat nu eenmaal. Succes ermee.

 • Mels

  Bertens je hebt helemaal gelijk maar je legt de vinger direkt op de zere plek,te dure grond te dure gebouwen te dure arbeid,te dure machines enz enz,de lasten moeten ergens vandaan komen en na 2014 niet meer uit de melk en ik zou niet weten waar de melkveehouderij het anders vandaan moet halen.

 • W Geverink

  Ik vond de reportage van die fries die 75 plaatsen creerde op de voergang van een bestaande ligboxenstal door in een gebruikte voerrobot van 40000 euro te investeren erg interesant. Dat is 533 Euro per nieuwe koeplaats en ongeveer de helft daarvan over het totaal aantal koeplaatsen gerekend. Dat is een slimme investering. Ik denk dat de boeren met de lege nieuwe stallen het het moeilijkst zullen krijgen als er vooraf geen contract met de afnemer over het productievolume na 2015 is opgesteld.

 • Mels

  We zullen het beleven,we wachten af en zullen zien wat de gevolgen zijn.

 • degoosen

  Hier in de Achterhoek is gezegde waart ow veur et geene dat er neet is. de tijd zat het leren Gr Willem

 • Mels

  Idd Waak voor dat wat er(nog)niet is,als Noord Hollander spreek ik een aardig woordje over de grens en heb het derhalve maar even in het Nederlands geschreven.

 • Peerke1

  Er zullen harde klappen vallen na 2015 als de productie beperking helemaal losgelaten wordt.Hier in het zuiden liggen al aanvragen bij de gemeente om stallen van 1400 koeien en meer te mogen bouwen.
  De boeren zeggen, als 1400 koeien kan dan zal de volgende aanvraag richting 2000 koeien gaan. Een simpele reken som kan iedereen maken om te becijferen hoe weinig veehouders er dan nog overblijven.

 • Mels

  Wat een imb@ielen,als je goed rekent kan het gewoon niet,maar goed ze doen maar.

 • agratax1

  Geverink. Als de melkfabrieken in Nederland / Europa geen afname plafond in stellen, gaat de productie groei na 2015 pas echte beginnen. De meeste melkfabrieken zijn coöperaties en >moeten< de melk van de leden ophalen en verwerken. Gelukkig voor de boeren, denken de besturen ook dat Hoe meer product Hoe lager de productie kosten. Dat bij een overvolle markt de opbrengst prijs wel eens onder kostprijs kan komen is voor de fabrieksdirectie geen punt. Zij voldoen aan hun opdracht Goedkoop verwerken en in de markt zetten. Dat de boerenkostprijs niet uitgekeerd kan worden is niet hun probleem en al helemaal niet hun schuld. Die domme mondiale boeren melken eenvoudig te veel.

 • W Geverink

  Voor 1983 werden de boterbergen met belastinggeld weggewerkt.Omdat de kosten daarvan de spuigaten uitkwamen werdt het quotum ingesteld. Ik denk dat de belastingbetaler het nu ook niet op prijs gaat stellen dat de wereld op hun kosten van zuivel wordt voorzien.

 • Mels

  W Geverink Dat gebeurt deels al,door de premies en subsidies,na 2015 zal de melkveehouderij zelf de kosten van een overschot betalen,verwacht niet van de overheid dat ze hetzelfde scenario als 30 jaar geleden weer uit de kast halen.

 • bertbultman


  De grote 'heren' zorgen wel dat er ook in de melksector overproductie is(wereldwijd) net zoals koffie, cacao, bananen enz.
  Zij bepalen dan de prijs.
  de boeren maken hun investering en moeten wel blijven melken.
  de prijs wordt zo gezet dat je misschien net in leven kan blijven , niet veel meer.
  dit is natuurlijk allemaal het resultaat van de wereldhandel, je wordt gewoon een slaaf op je eigen bedrijf, een heel slechte investering!!!!

 • Hans Brasil

  koffie, cacao, bananen enz. zijn zeer goed aan de prijs en hebben absoluut geen overproductie. Dat komt omdat koffie, cacao, bananen enz. niet in Nederland verbouwd worden. gelukkig maar!!

 • denker123

  Hans Brazil,niet alleen in Nederland ,de rest van de E.U.en de V.S.is er te veel melkproduktie.Ook in de landen zonder opvolgers Australie en New Zeeland is er zelfs 10% meer melk in een jaar tijd Dit is te veel voor een goede marktwerking Vorig jaar zegde de V.N. en ook de Rabobank dat er tegen 2050 70% meer voedsel moet komen om 9 miljard nensen te voeden,de boeren luisteren te goed, nu zal de melkprijs omlaag gaan om een nieuw evenwicht te krijgen .De melkproduktie moet omlaag.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.