Rundveehouderij

Nieuws 1527 x bekeken

Australische melkproductie omhoog, export gedempt

Canberra – De Australische melkproductie stijgt in het seizoen 2012/2013 met 3 procent tot 9,85 miljoen ton. Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw. De productie groeit doordat het aantal koeien en de melkgift per koe toeneemt. De export groeit maar wordt geremd door de relatief hoge waarde van de Australische dollar.

De export van volle melkpoeder blijft ongeveer gelijk op 154.000 ton terwijl de export van magere melkpoeder eveneens vrijwel gelijk uitkomt op 150.000 ton. De export van kaas groeit van 167.000 naar 174.000 ton terwijl de boterexport groeit van 111.000 naar 116.000 ton. De export van vloeibare melk neemt toe van 79.000 naar 92.000 ton. De Australische dollar neemt sinds 2008 echter aan waarde toe ten opzichte van zuivelimporteurs, aldus de rapporteurs, wat de export belemmert. Relatief dure arbeid drukt bovendien de marges voor melkveehouders.

Sinds 2002 tot en met kerst 2009 hebben perioden van droogte de beschikbaarheid van voer en irrigatiewater tot het laagste niveau gebracht sinds statistieken worden bijgehouden. Het weerfenomeen La Nina, waarbij warm water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven naar Oceanië, heeft in Australië de laatste twee jaar geleid tot een forse toename van regenval en overstromingen. Hierdoor is de kwaliteit van gras op veel plaatsen sterk verbeterd en is de irrigatiecapaciteit weer volledig aangevuld. Door de regenval worden recordoogsten verwacht voor tarwe en katoen en goede oogsten voor andere granen en katoenzaad, waardoor de voerprijs voor melkveehouders daalt.

De melkveestapel groeit, al is de sector nog ver verwijderd van het aantal van 2 miljoen koeien in seizoen 2003/2004.

Of registreer je om te kunnen reageren.