Rundveehouderij

Nieuws 935 x bekeken

Actie voor betere zuivel-cao

Beilen – Werknemers uit de zuivelindustrie zijn boos over het huidige loonbod van hun werkgevers. Donderdag verzamelden zich daarom rond de 250 werknemers bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Beilen om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Werkgevers bieden een loonbod van 1,25 procent. De vakbonden vragen naar eigen zeggen om een loonsverhoging van 3 procent en meer invloed van werknemers op hun rooster, zodat werk en privé beter gecombineerd kan worden.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), laten via een woordvoerder weten een aantal thema's gericht op de ontwikkeling van medewekers tijdens de afgelopen onderhandelingen opnieuw ter tafel te hebben gebracht. De vakbonden zouden hierover geen concrete afspraken willen maken. Volgens de NZO komt de looneis van de bonden, in tegenstelling tot wat de bonden zelf zeggen, neer op een loonsverhoging van meer dan 4 procent. Daarbij komt een eis dat de pauzes in de nachtdienst bij een drieploegendienst worden doorbetaald. Deze vorm van betaalde arbeidsverkorting komt volgens NZO overeen met ongeveer 6 procent extra loonsverhoging voor betrokken medewerkers. Volgens NZO komt alles bij elkaar dan neer op een looneis van meer dan 10 procent.

Duidelijk is dat de eisen van de vakbonden en het aanbod van NZO nog ver uit elkaar liggen. Dat is volgens de vakbonden ook de reden voor de acties die deze week zijn gevoerd. Naast de actie in Beilen donderdag, verzamelden zich woensdag in Nijkerk ook al zo’n 85 werknemers van Arla. De vakbonden hadden voor de werknemers van de zuivelonderneming uit Scandinavië een aparte bijeenkomst georganiseerd. In Nijkerk staat volgens de bonden naast de cao-onderhandelingen ook nog een reorganisatie op stapel.

Dinsdag 8 mei staat het laatste overleg gepland. De vakbonden willen dat er dinsdag een toekomstbestendige oveerenkomst ligt, maar hebben niet het idee dat de werkgevers er hetzelfde over denken. Toch laten ook de werkgevers weten dat ook zij verwachten dinsdag een nieuwe cao af te kunnen sluiten met afspraken die passen in 'het huidige economische klimaat'.

“De werknemers van Arla zijn boos om de wijze waarop er met hen wordt omgegaan”, zegt FNV-bestuurder Harry Vellenga. Hij is tevreden over de opkomst zowel in Nijkerk als Beilen.

Of registreer je om te kunnen reageren.