Rundveehouderij

Nieuws

1,5 miljoen voor melamine-slachtoffers

Peking – De Chinese verzekeringsmaatschappij China Life heeft tot eind 2011 meer dan 12 miljoen yuan (1,5 miljoen euro) uitgekeerd voor behandeling van slachtoffers van melamine-vervuiling van zuivel. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De vergiftiging leidde in 2008 tot de dood van zeker zes baby’s en 300.000 kinderen werden ziek. De kinderen kregen voornamelijk last van nierstenen. De voormalige zuivelgigant Sanlu uit de Noord-Chinese provincie Hebei en 21 kleinere zuivelaars zijn schuldig bevonden. Boeren die aan hen leverden, mengden een chemisch goedje bij dat lijkt op eiwit om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Na bemiddeling van de Chinese Zuivel Industrie Associatie hebben de bedrijven een gezondheidsfonds opgezet van 200 miljoen yuan (25 miljoen euro) om slachtoffers en familieleden te compenseren.

Het geld wordt gebruikt voor de bestrijding van chronische symptomen van vergiftiging. China Life bestuurt het fonds en heeft sinds juli 2009 de behandeling van 2055 patiënten bekostigd. Naast het medische fonds hebben de zuivelaars ingestemd met nog 910 miljoen yuan (113 miljoen euro) aan algemene compensatie.

Het schandaal leidde tot een forse toename van export van melkpoeder vanuit Europa, de Verenigde Staten, Oceanië en Japan naar China.

Of registreer je om te kunnen reageren.