Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelprijzen fors onderuit op internetveiling Fonterra

Auckland – Met een terugval van de beursindex van 9,9 procent ten opzichte van 3 april ging Fonterra’s internetveiling voor zuivel dinsdagmiddag flink onderuit.

Alle verhandelde producten zakten qua opbrengst, na de lichte opleving van de prijzen op 3 april. Het aanbod en ook de verhandelde hoeveelheid waren dinsdagmiddag groter, ongeveer 5.000 ton meer, een totaal van 32.000 ton. De kopers waren snel klaar. In iets meer dan anderhalf uur waren er slechts acht biedronden nodig. Vollemelkpoeder bracht gemiddeld $ 2.847 per ton op (€ 2.168). Het betekende voor dit product 11 procent minder opbrengst, waarbij de waardevermindering vooral geldt voor levering in de zomer. Mageremelkpoeder à $ 2.871 (€ 2.186) kwam gemiddeld 7,6 procent lager uit. Ook vooral voor de zomerperiode (levering juni). Boterolie kwam uit op $ 3.304 per ton (€ 2.516), een terugval met 6,9 procent. Voor boterolie weegt de waardevermindering juist het sterkst naarmate het jaar vordert.
Cheddar en caseïne duikelden ongeveer 12 procent, melkeiwitconcentraat 3,9 procent. Voor deze producten was de handel hoofdzakelijk bedoeld voor levering in juni.
De dollar heeft in de afgelopen twee weken een cent aan waarde gewonnen, een minieme opsteker voor export uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.