Rundveehouderij

Nieuws 1816 x bekeken

Zuivelinterventie is aanstaande

Brussel - De kans is groot dat komende week de eerste hoeveelheden boter in de interventie belanden.

Dit bevestigen bronnen rondom de Europese Commissie in Brussel. Ook de prijs voor mageremelkpoeder nadert het interventieniveau gevaarlijk dichtbij. In principe kunnen Europese zuivelproducenten en handelaren nu al product inleveren voor interventie. De interventie is open sinds 1 maart, maar tot nog toe is het prijsniveau voor boter en mageremelkpoeder hoog genoeg geweest om geen gebruik te hoeven maken van de interventie. In de voorbije week is de prijsval voor diverse producten vrij dramatisch geweest. Over het precieze prijsniveau van boter bestaat enige onduidelijkheid. Volgens diverse handelshuizen is het interventieniveau (2.217 euro per ton) daarvoor nog niet bereikt. De prijs voor verse room is echter zodanig gedaald (2.400-2.500 per ton) dat, omgerekend voor vet, hierbij het interventieniveau al lang is bereikt.
Ook de prijs voor mageremelkpoeder is plotseling sterk gedaald. Hiervoor wordt momenteel nog zo’n 1.850 euro betaald bij een interventieniveau van rond 1.690 euro per ton.
De Europese koepelorganisatie van de zuivelhandel Eucolait houdt al rekening met een landurige periode van interventie om de zuivelmarkt weer tot herstel te laten komen.
Probleem is dat het zuivelaanbod nu al te groot is voor de markt om te kunnen opnemen, terwijl de productie de komende maanden nog verder stijgt. Vooral in Frankrijk staan de prijzen sterk onder druk, maar Duitsland en ook Nederland hebben veel last.

Of registreer je om te kunnen reageren.