Rundveehouderij

Nieuws

Processen-verbaal na heftruck-verlossing koe op Schiphol

Den Haag – Zestien verdachten hebben proces-verbaal aangezegd gekregen in verband met de verlossing van een koe op luchthaven Schiphol met een heftruck.

De vaars was op transport vanuit Duitsland naar de Verenigde Arabische Emiraten en bleek op het vliegveld aan het kalven. Luchthavenpersoneel heeft het kalf met behulp van een heftruck uit de koe gehaald.
Voedsel- en warenautoriteit NVWA heeft onder leiding van het Functioneel Parket in Amsterdam onderzoek gedaan naar de zaak. Dit heeft geleid tot zestien processen-verbaal voor de personen die vermoedelijk betrokken waren bij de geboorte. De betreffende personen hebben de EU-Transportverordening en de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren overtreden.
Uit sectie-onderzoek op het kalf bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bleek dat de koe 259 dagen drachtig was en dus niet vervoerd had mogen worden. Drachtige vaarzen mogen tot een dracht van 250 dagen door de lucht vervoerd worden. "Ook hiervoor zijn de verantwoordelijke personen/ondernemingen proces-verbaal aangezegd", schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Het Functioneel Parket zal besluiten hoe de zaak verder wordt afgedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.