Rundveehouderij

Nieuws 977 x bekeken

Pootafwijking meest voorkomend bij Schmallenberg

Deventer - Afwijkingen aan de voorpoten komen het vaakst voor bij kalveren waarbij het Schmallenberg-virus is aangetoond.

Dat blijkt uit tussentijds onderzoek van de afdeling pathologie van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Deze afdeling heeft van acttien kalveren die in het vierde kwartaal van 2011 zijn ingestuurd onderzocht op het type afwijkingen.
Hieruit bleek dat een aangeboren afwijking aan de voorpoten het meest voorkwam (tien keer). Een gedraaide nek werd bij negen kalveren geconstateerd. aangeboren afwijking aan de achterpoot kwam zeven keer voor. Een zijdelingse verkromming van de wervelkolom werd bij vier kalveren gezien, eem opgebogen rug twee keer en een onderontwikkeling van de kleine hersenen bij één kalf.
Piet Vellema van de GD bendrukt dat dit onderzoek een momentopname is. “Er zijn veel meer kalveren onderzocht. Pas de piek bij runderen die besmet zijn geraakt voorbij is hebben we een totaal plaatje van het typen afwijkingen”, aldus Vellema. Een afname in aantal meldingen van afwijkende kalveren wordt verwacht vanaf eind mei.
Tot woensdag is het Schmallenberg-virus bij 126 kalveren aangetoond. 125 rundveebedrijven zijn nog in onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.