Rundveehouderij

Nieuws

Politiek Nieuw-Zeeland ruziet om TAF-plan Fonterra

Auckland - De wetgever in Nieuw-Zeeland moet zich niet bemoeien met de voornemens van Fonterra om handel in aandelen Fonterra toe te staan.

De herstructureringswet voor de zuivelindustrie (DIRA) moet daarom niets zeggen over deze plannen. Dit stelt de Nieuw-Zeelandse arbeiderspartij (Labour) en de melkveehoudersbond bij monde van hun voorzitter Willy Leferink. Minister David Carter van primaire industrie is het volstrekt met hen oneens en vindt dat de wet 's lands grootste zuivelbedrijf de kans moet geven om financieel gezien de vleugels verder uit te slaan. Het plan voor handel in aandelen Fonterra tussen boeren (trade among farmers/TAF) moet daarom bij wet vastgelegd worden, vindt hij.
Het gevecht om TAF verplaatst zich aldus vanuit de melkveehouderij (melkveehouders tegen andere melkveehouders en de leiding van Fonterra)  naar de politiek. Daar bemoeien politieke partijen en agrarische lobbyclubs zich ermee.
De tegenstanders van TAF zijn bang dat het plan zal leiden tot het uit boerenhanden geven van Fonterra. Ze menen dat straks het grote geld zal bepalen waar Fonterra heen moet. Ook zijn ze bang voor het uiteenvallen van Fonterra. Dat zou kunnen als grote kapitaalverstrekkers van mening zijn dat het bedrijf onderpresteert en in afzonderlijke delen opgesplitst meer waarde voor hen oplevert.
De aanpassing van de DIRA moet de komende maanden worden doorgevoerd. Volgens het voorstel moet Fonterra de aandelenhandel tussen boeren vóór eind dit jaar hebben doorgevoerd, anders moet een nieuw voorstel worden gemaakt.  
Fonterra zelf wil de TAF in november laten ingaan, maar het verzet er tegen is nog niet voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.