Rundveehouderij

Nieuws

Opslag boter stijgt verder, interventie blijft nog uit

Brussel – De opslag van boter met Europese steun blijft toenemen. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Eind vorige week was volgens voorlopige tellingen bijna 37.000 ton boter in particuliere opslag.
Dat komt neer op een toename van de voorraad met bijna 5.000 ton.
Dit cijfer kan volgens deskundigen echter enigszins zijn vertekend door het feit dat het vorige week een korte werkweek was, waardoor mogelijk niet alle extra opslag van boter is meegeteld.
De grootste toename van de hoeveelheid boter in particuliere opslag werd gemeld vanuit Ierland. Daar ging ruim 2.500 ton boter voor een aantal maanden in het pakhuis. In Frankrijk werd ruim 9.00 ton aangemeld. In Nederland groeide de hoeveelheid boter in opslag met slechts 450 ton.
Nederland is nog wel steeds het land met de grootste hoeveelheden boter in particuliere opslag. Volgens gegevens van de Europese Commissie gaat het om ruim een derde van de totale hoeveelheid boter in gesteunde opslag.
Uit de gegevens blijkt dat nog steeds geen boter is aangemeld voor interventie door de Europese Commissie. Kenners van de markt menen dat producenten en handelaren proberen te voorkomen dat product door de Commissie wordt overgenomen. Van interventie zou een vooralsnog te negatief signaal uitgaan.
Het prijsniveau van met name verse room is echter al enige tijd zodanig laag, dat het omgerekend naar boter duidelijk onder de interventieprijs zit. De verwachting voor veel partijen is dat de markt voorlopig slecht blijft. Reden is het grote en stijgende melkaanbod wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.