Rundveehouderij

Nieuws 490 x bekeken

Onderzoekstichting Kootwijkerbroek: PWC trekt verkeerde conclusie

Kootwijkerbroek – Staatssecretaris Henk Bleker en zijn voorgangers hadden door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) wel op de hoogte moeten worden gesteld van afwijkende testuitslagen.

Dat stelt de Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek in een reactie op het onderzoek van de forensische afdeling van Pricewaterhousecoopers (PWC).
Het CVI heeft in de nasleep van de vaststelling van mond- en klauwzeer (MKZ) in Kootwijkerbroek in 2001 aanvullende tests gedaan op beschikbaar monstermateriaal. Een van die tests gaf een negatieve uitslag, terwijl hetzelfde monster eerder wel positief was getest op MKZ. De test kwam pas vorig jaar aan het licht door een onderzoek van onafhankelijke experts naar de vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek.
PWC heeft in opdracht van de staatssecretaris onderzocht of die tweede test ooit bekend geweest is op het ministerie en of het CVI het ministerie daarover had moeten informeren. De conclusie van PWC is dat het ministerie er niets van wist en het ook niet had hoeven weten.
Volgens de Kootwijkerbroekse onderzoeksstichting had het CVI het ministerie op rond van bestaande afspraken juist wel moeten informeren. De voorschriften van de Raad voor de Accreditatie waarnaar verwezen wordt in de afspraken tussen het ministerie en het CVI vereisen juist dat alle uitslagen moeten worden gerapporteerd, aldus de onderzoeksstichting. Volgens de stichting had PWC een andere conclusie getrokken, als de voorschriften van de Raad voor de Accreditatie waren betrokken bij het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.