Rundveehouderij

Nieuws 504 x bekeken

Onderzoek naar afweerstoffen Schmallenberg

Deventer - Komende weken worden tussen de tien - en twintigduizend bloedmonsters van kalveren en schapen onderzocht op afweerstoffen tegen het Schmallenbergvirus.

Dat zegt dierenarts Piel Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Uit eerder onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut is al gebleken dat 70 procent van de melkveepopulatie antistoffen tegen het Schmallenberg-virus bij zich draagt. In betreffend onderzoek zijn ook twee schapenbedrijven meegenomen, maar op basis hiervan is volgens Vellema niet te zeggen hoeveel schapen antistoffen bij zich dragen. Het onderzoek van bloedmonster, dat een aantal weken gaat duren, levert naar verwachting nauwkeurigere cijfers op.
Wat Vellema opvalt in het werkveld is dat er ook in april nog Schmallenberg-lammeren zijn geboren. “Dat betekent dat er ook dicht tegen de jaargrens aan nog dieren met Schmallenberg zijn geïnfecteerd. We hadden gehoopt dat Schmallenberg tegen het eind van januari of begin februari volledig zou zijn uitgedoofd.” Op basis van ervaringen met blauwtong komt dit volgens Vellema als een verrassing. “Het duurt tot nu toe een maand langer.” 
Het is nog niet bekend hoelang de antistoffen tegen Schmallenberg in runderen en schapen aanwezig blijven. Dat verschilt per virus. Ook is nog niet te zeggen of het verdwijnen van de antistoffen betekent dat dieren niet meer beschermd zijn. Het lichaam kan zich volgens Vellema ook op andere manieren tegen het virus weren.
Al met al zijn er nog zoveel vragen dat het volgens Vellema moeilijk is om veehouders van een goed advies te voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.