Rundveehouderij

Nieuws 329 x bekeken

Ombudsman hoort Klink en Verburg

Den Haag - De oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg zijn opgeroepen voor de openbare hoorzitting over de Q-koorts op 24 april in Den Bosch.

Ze zullen onder ede worden gehoord door Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Dat heeft de Nationale ombudsman donderdagavond bekendgemaakt. Brenninkmeijer onderzoekt hoe patiënten die door de Q-koorts ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid. De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden anderen zijn chronisch ziek geworden.

Behalve de twee oud-bewindslieden van Volksgezondheid (Klink) en Landbouw (Verburg), zijn ook Jos van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Jan van Lokven (ZLTO) en hoogleraar Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC opgeroepen voor de bijeenkomst in het Brabantse provinciehuis. De ombudsman zal ook naar de verhalen van twee Q-koorts-patiënten luisteren.

Voorafgaand aan het openbare gedeelte, zullen de hoogste ambtenaren van ministeries achter gesloten deuren worden gehoord. Het gaat om de directeuren-generaal van Volksgezondheid en Landbouw. Ook Roel Coutinho van het RIVM moet in de besloten hoorzitting voor Brenninkmeijer verschijnen.

Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en gehoord door de overheid. Volgens de ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht voor de financiële schade die Q-koortspatiënten hebben gelopen als gevolg van hun ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.