Rundveehouderij

Nieuws 2494 x bekeken 5 reactieslaatste update:6 apr 2012

Nog respijt voor behandelplan antibiotica

Zoetermeer/Leusden – Een behoorlijk deel van de rundveehouders moet nog aanpassingen doen aan het bedrijfsbehandelplan ten behoeve van de antibioticareductie.

Dit meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV). Daarvoor was al uitstel gegeven van 1 januari tot 1 april, maar nog lang niet iedereen heeft daarop gereageerd.
Voor de melkveehouderij moeten bedrijfsbehandelplannen of aanvullingen daarop worden ingediend bij Qlip in Leusden, dat in opdracht van de productschappen de controle op deze actie houdt. Niet-melkleverende rundveehouders moeten gegevens overleggen aan keuringsdienst CBD in Zeist.
Melkveehouders die al via hun zuivelbedrijf zijn gecertificeerd, hoeven in de praktijk geen grote aanpassingen te verrichten. Een belangrijk punt is wel dat ze (gaan) werken met een gecertificeerde dierenarts. Nog niet iedereen heeft een contract daarmee.
De ongeveer 10 procent van alle rundveehouders die niet deelneemt aan een certificeringssysteem van de slachterij en in een enkel geval een zuivelfabriek (zo'n 3.500 stuks), moet deels nog een plan opstellen. Qlip weigert openheid te geven over de vraag hoeveel melkveebedrijven nog actie moeten ondernemen.
Melkveehouders kunnen officieel nog tot 1 mei gebruikmaken van een herstelperiode om aanpassingen in het bedrijfsbehandelplan door te voeren. In deze periode zitten ze in een zogenoemde waarschuwingsfase. Als ze daarna worden gecontroleerd en de zaak blijkt niet in orde, dan komen ze terecht in code rood en kan zelfs melkweigering volgen. Bij FrieslandCampina duurt de periode van respijt vanwege de werking van het daar gehanteerde kwaliteitssysteem feitelijk nog tot 1 juli.
Het PVV meldt dat rundveehouders eigenlijk al per 1 januari aan de eisen van het behandelplan moesten voldoen. Het benadrukt dan ook het belang om snel actie te ondernemen. Toch meldt het PVV dat rundveehouders niet voor 1 september zullen worden gecontroleerd op het voldoen aan de eisen van het behandelplan.

Laatste reacties

 • braaier

  over bedrijfsbehandelplan word al tijden over gesproken,alleen jammer dat alles weer op het laatste moment moet,Melkfabrieken laat met info,certificering dierenartsen laat en Q lip loopt achter de feiten aan,ze geven zelf toe dat opgestuurde documenten niet aankomen,???en de controleurs moeten nog veel leren. Weer een papieren rompslomp onder in de la

 • lohuis

  Wie gaat al die controleurs weer controleren, iedereen gaat iedereen controleren we zijn leuk bezig met elkaar, en het leverd geen ruk op, enkel werkverschaffing.

 • alco1

  Heeft er wel iemand ooit bij stil gestaan, dat de boeren het niet eens kunnen zijn met de veearts over de te grote hoeveelheid die er wordt voorgeschreven. Of vinden we ons allemaal zelf dombo's.

 • Heijdravleesvee

  Beste klaas. Er is geen sprake van uitstel tot 1 april.
  Deze regels zijn 1 januari ingegaan en daar is niets aan veranderd.

 • Heijdravleesvee

  Beste klaas. Er is geen sprake van uitstel tot 1 april.
  Deze regels zijn 1 januari ingegaan en daar is niets aan veranderd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.