Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Nederlandse bedrijven op slot na brucellose-uitbraken

Brussel – Vier Nederlandse rundveebedrijven zijn geblokkeerd naar aanleiding van brucellose-uitbraken in de Belgische provincies Namen en Oost-Vlaanderen.

In Namen is de ziekte aangetoond op drie rundveebedrijven. In Oost-Vlaanderen is de ziekte op één bedrijf aangetoond.
Het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in België heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op de hoogte gesteld dat vier Nederlandse rundveebedrijven dieren van de besmette bedrijven hebben aangekocht. Deze vier bedrijven zijn door de NVWA geblokkeerd en mogen geen dieren of dierlijke producten aan- of afvoeren.
In welke regio’s deze bedrijven liggen wil de NVWA niet prijsgeven. De bedrijven worden onderzocht op de aanwezigheid van brucellose. ”Tot nu toe zijn alle onderzochte bedrijven negatief bevonden”, aldus een woordvoerder van de NVWA.
De dieren op de besmette Belgische bedrijven zijn geruimd, het gaat om honderden runderen. De besmettingen zijn allemaal herleid naar het eerste besmette bedrijf in Namen, waar de ziekte begin maart werd aangetoond. 423 Belgische bedrijven zijn sindsdien onder toezicht geplaatst, waarvan 273 bedrijven contact hebben gehad met het bedrijf waar de eerste uitbraak was.
Eind 2010 werd de ziekte voor het laatst aangetoond op het vleesveebedrijf in Luik. In Nederland is brucellose voor het laatst in juli 2010 aangetoond. Zowel België als Nederland hebben de brucellose-vrije status. Deze status is vooralsnog niet in gevaar.

Laatste reacties

  • dorine.luijkx1

    In Nederland is brucellose voor het laatst bij runderen aangetoond in 1996 (import).
    Namens Fred van Zijderveld

  • Emmy.koeleman1

    Dank voor de aanpassing Fred. Vrijdag (6 april) in Boerderij Vandaag een achtergrondverhaal over dit onderwerp.

Of registreer je om te kunnen reageren.