Rundveehouderij

Nieuws 1100 x bekeken

Mysterieuze uitbraak rundertb in Schotland

Bathgate – Op een gesloten melkveebedrijf in het Schotse Bathgate is een uitbraak van rundertb geconstateerd. De autoriteiten tasten in het duister over de herkomst van de besmetting omdat op het bedrijf al sinds 1988 geen dieren van buitenaf zijn binnengekomen. Voor zover bekend zijn omliggende veehouderijen ook niet besmet.

De rundertb werd vastgesteld tijdens een routinecontrole in het slachthuis waar een dierenarts verdachte blaasjes ontdekte op een van de betrokken boerderij afkomstige koe. Bij verder testen bleken ook een aantal andere dieren de ziekte te hebben waarop alle zestig koeien op het bedrijf werden geruimd. Schotland heeft meestal slechts enkele lichte gevallen van rundertb per jaar die vrijwel altijd worden veroorzaakt door dieren uit Engeland waar wel veel rundertb heerst. Om de officiële tb-vrije status te behouden binden de Schotse autoriteiten de boeren ook steeds op het hart dieren die uit andere delen van het land afkomstig zijn eerst te testen en ook voorzichtig te zijn met de invoer van runderen uit andere landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.