Rundveehouderij

Nieuws 2693 x bekeken laatste update:5 apr 2012

Meeste verwerpers door neospora

Deventer - In een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren naar de oorzaak van doodgeboren of verworpen kalveren, blijkt de parasiet neospora tot nog toe de voornaamste boosdoener.

De GD doet onderzoek naar de oorzaak van verwerpen bij runderen. Over 2011 kon de dienst bij 57 procent een oorzaak vaststellen.
Bij de dienst werden vorig jaar 609 doodgeboren of verworpen kalveren voor sectie aangeboden.
Neospora is de belangrijkste oorzaak voor doodgeboren of verworpen kalveren, met 12 procent van de diagnoses. Tweede veroorzaker is de zomerwrangbacterie, ofwel Arcanobacterium pyogenes, met 10 procent. Boviene virus diarree (BVD) is nog altijd de oorzaak achter 5 procent van de verwerpers en IBR (koeiengriep) bij 1 procent.
Bij verwerpers tussen de 100 en 260 dagen dracht wordt ook steevast het bloed getest op brucellose, ook wel Abortus bang genoemd. Op ruim 10.000 bloedmonsters van verworpen koeien die de GD test, blijft bij drie tot vier monsters de uitslag onduidelijk.
Uit verder onderzoek bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) kwam uiteindelijk een negatieve uitslag voor brucellose.

Of registreer je om te kunnen reageren.