Rundveehouderij

Nieuws 1783 x bekeken 4 reacties

LLTB: overlast ganzen in Limburg neemt toe

Roermond – Melkveehouders langs de Maas in Limburg zien de overlast van gazen toenemen. Dat zegt voorzitter van landbouworganisatie LLTB Noud Janssen.

Voor veel veehouders is de overlast het gesprek van de dag. "Melkveehouders hebben het niet meer over koeien, maar over ganzen", aldus Janssen. Hij sprak met vier melkveehouders in Horst aan de Maas en Venray. "Veehouders moeten in een aantal gevallen eenderde van hun eerste snede gras missen als gevolg van de schade die ganzen hebben aangericht."
Volgens de voorzitter van de belangenorganisatie zit er in de aanpak van de ganzenoverlast nog niet de snelheid die veehouders graag willen zien. De vier melkveebedrijven hebben gezamenlijk tot nu toe een schadepost van 15.000 euro. Volgens Janssen zijn er twee zaken die volgens de veehouders moeten worden opgelost.
"De vergoeding die via het faunafonds kan worden aangevraagd moet efficiënter en de vergoeding moet sneller worden uitbetaald. Ten tweede moet de ganzenpopulatie in zijn geheel worden teruggebracht."
Volgens een woordvoerder van de LLTB worden de wensen van de maatschappij te veel op de schouders van de veehouders gelegd. "Melkveehouders krijgen hierdoor wel de lasten, maar niet de lusten." De belangenorganisatie blijft zich sterk maken voor een oplossing voor de ganzenoverlast. Deels via LTO Nederland maar ook in rechtstreekse contacten met het provinciebestuur.
Veehouders kunnen ook nu al een vergoeding aanvragen voor geleden schade, maar in de praktijk worden nog veel aanvragen om verschillende redenen afgewezen. De regelgeving is complex en er moet aan veel voorwaarden worden voldaan.

Laatste reacties

 • Conrad

  En dan laat je een foto zien van gedomesticeerde boerengansen........

  Deze zijn sowiezo niet beschermd en kunnen meestal matig/niet vliegen. Zet er dan een foto bij van grauwe ganzen oid.

 • zanden

  De enorm toegenomen ganzenpopulatie ganzen is een groot probleem geworden. Monocultuur gras: monocultuur ganzen. Een probleem bestrijdt je doorgaans pas echt afdoende door op oorzakenniveau te kijken en vervolgens de oorzaak weg te nemen. En, zo weten we met zijn allen dat het ingezaaide eenzijdige eiwitrijke raaigras de oorzaak is en niet de toegenomen populatie ganzen. De ganzen zijn slechts het gevolg van die eerste oorzaak. En ditzelfde monoraaigras heeft tot gevolg dat er geen gevarieerde grasrijke bloei meer is, en dus niet meer voldoende insecten, wat tevens tot gevolg heeft dat jonge weidevogels niet meer vliegvlug kunnen worden bij gebrek aan voldoende insectenvoedsel en dus juist daarom een snellere prooi voor predatoren.
  Immers wie zwak is legt sneller het loodje.
  Het kan toch niet zo zijn dat de agrarische sector, zelf verantwoordelijk voor deze enorme aantasting van de biodiversiteit zo op de verkeerde weg wil en mag blijven doorgaan en dan ook nog de hand ophouden: belastingbetalend Nederland, betalen graag! De belastingbetaler, misschien weet u dat niet, betaalde al driemaal: in de winkel, via de subsidies en bedrijfstoeslag en via de jaarlijks 2 milkjard euro aan milieukosten die de veehouderij extra veroorzaakt

 • Mels

  Zanden,laatste deel helemaal waar ,eerste deel een dikke onvoldoende.

 • J@gertje

  Zanden,
  Ik ben het met u eens dat een populatiedynamiek van zomerganzen o.a. afhankelijk is van het voedelaanbod.
  Maar de aanleg van steeds meer natte natuurgebieden zorgen voor een uitermate geschikte broedlokatie voor de ganzen.
  Daarnaast heeft het beschermen van de ganzen geleid tot ongecontroleerd voortplanten van de ganzen.
  Gelukkig erkent u dat de enorm toegenomen ganzenpopulatie een enorm probleem is geworden.

  Groet,
  J@gertje


Of registreer je om te kunnen reageren.