Rundveehouderij

Nieuws 1101 x bekeken

Kirchner verlaagt uitvoerbelasting op rundvlees

Buenos Aires – Argentinië verlaagt de uitvoerbelasting op rundvlees een jaar lang van 15 naar 5 procent.

Dit heeft de Argentijnse president Cristina Kirchner gezegd in een televisietoespraak.
Nederlandse importeurs vinden het nog moeilijk om de strekking van de uitspraken van Kirchner in te schatten. Naar het idee van een van hen geldt de tariefverlaging met name voor gekookt rundvlees, dat veel naar de Verenigde Staten wordt uitgevoerd.
Rundvlees is een thema dat de Argentijnen aan het hart gaat, maar is nu geen politiek dominant onderwerp, zo meldt landbouwraad Freek Vossenaar. Hij meldt dat het nog steeds crisis is in de Argentijnse rundvleessector. Slachterijen hebben de laatste maanden duizenden mensen ontslagen omdat de export is weggevallen. Vooral door problemen met exportvergunningen, de papierwinkel en de verplichtingen richting binnenlandse markt.
Argentinië zal er, waarschijnlijk ook dit WTO-jaar, weer niet in slagen om de Europese Hilton-quota volledig te benutten. De rundvleesexport was in 2011 slechts 149.000 ton, tegen 183.000 ton het jaar ervoor – en dat was al een dieptepunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.