Rundveehouderij

Nieuws 1653 x bekeken

Gouda Holland eerst op Duitse afzetmarkt

Amersfoort/Hoogeveen/Bleskensgraaf – Vrijwel alle grotere kaasproducenten in Nederland gaan Gouda en Edam Holland-kazen produceren, alleen of samen met de handel.

FrieslandCampina bijt het spits af. Dat zet haar Noord-Hollandse kaas met rood label als premium Gouda Holland op de Duitse markt.

Later wordt deze kaas ook op andere Europese markten geïntroduceerd.
De Noord-Hollandse kaas met beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is al langer op de markt en wordt gemaakt in de fabriek in Lutjewinkel, maar in Duitsland wordt deze kaas nu hoger in de markt neergezet. In Nederland verkoopt kaashandel Zeijerveld deze kazen.
DOC Kaas gaat ook Gouda Holland natuurkazen maken, bevestigt directeur Jannes Oosterveld. DOC zal dat samen met de kaashandel doen en wil daarom nog niets meer over de voornemens vertellen. Oosterveld spreekt van ”een hartstikke mooie kans” voor Nederlandse natuurkaas.
Andere, kleinere fabrikanten gaan de kaas ook produceren. Uitzondering is vooralsnog De Graafstroom.
De kaasbranche wil de stroom Gouda Holland zo goed mogelijk afstemmen op de vraag vanuit de markt. Een te grote productie zou de mogelijkheid om deze kaas in een hoger marktsegment neer te zetten direct frustreren, zo valt te horen.
Zowel de prijzen als de volumes van Hollandse natuurkazen zijn in de voorbije jaren sterk onder druk gekomen. Merkloze natuurkaas was de laatste jaren per kilo vaak goedkoper dan foliekaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.