Rundveehouderij

Nieuws 1541 x bekeken 2 reacties

Fonterra wil melkproductie China verder opvoeren

Auckland - Fonterra wil haar melkproductie in China opvoeren naar 1 miljard liter per jaar in 2018. Dat meldt de New Zealand Herald.

De bedoeling is dat het aantal melkveebedrijven in China wordt uitgebreid naar 25 tot 30 melkveebedrijven. De twee Fonterra-bedrijven die al in China zijn gebouwd produceren samen zo’n 170 miljoen liter. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming kijkt naar mogelijkheden om deze melkplas zo efficiënt mogelijk te verwerken. Samenwerking met een Chinese partij wordt daarbij niet uitgesloten. Directievoorzitter Theo Spierings zou al met diverse Chinese investeerders hebben gesproken over mogelijkheden. Saillant detail is dat Spierings ook overleg heeft gevoerd met Jiang Zhaobai, voorzitter van de investeringsgroep Shanghai Pengxin die de zestien Nieuw-Zeelandse Crafar melkveebedrijven wil overnemen.

Naar verwachting geeft de Nieuw-Zeelandse overheid deze week toestemming voor de overname, die voor veel beroering in Nieuw-Zeeland heeft gezorgd. Veel Nieuw-Zeelanders willen niet dat de melkveebedrijven aan een buitenlandse investeringmaatschappij worden verkocht. Naast Zhaobai zou Spierings ook met vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf Synlait hebben gesproken. Synlait is voor 51 procent in handen van Shaghai’s Bright Dairy.
Fonterra wil haar melkveebedrijven in China vestigen op vijf verschillende lokaties. De eerste groep melkveebedrijven wordt gebouwd rond Yutian, niet ver van Peking. Duidelijk is dat Fonterra veel geld nodig heeft om haar toekomstplannen te realiseren. Volgens de New Zealand Herald gaat het om een investering van zo’n 625 miljoen euro in de komende zes jaar. De toekomstige handel in aandelen tussen boeren van Fonterra speelt hierin een belangrijke rol. Fonterra wil de aandelenhandel eind dit jaar hebben doorgevoerd.

Laatste reacties

  • newzealander

    join Open Country Dairy ,
    don`t let our money go oversees

  • auga

    saillant detail is: Aziatische volkeren zijn allergisch voor melkprodukten. Lacto intolerant. Beter omdraaien de business: de kennis en know how van allerlei soya produkten promoten in het westen. Gezond voor mens, dier en milieu. De goeie soya natuurlijk, niet die van Monsanto.
    dit is een gratis tip uit Brabant Varkensland

Of registreer je om te kunnen reageren.