Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

’Fonterra bijna initiatief kwijt over aandelenhandel’

Auckland – De aangekondigde tweede stemmingsronde over het 'trade among farmers' (TAF) plan van Fonterra komt er niet omdat zakenpartners vragen gingen stellen aan de zuivelgigant, maar omdat het nog zwaarder gezichtsverlies poogt te voorkomen. Dit melden Nieuw-Zeelandse bronnen op basis van informatie van betrokkenen.

Fonterra wil uiterlijk in december van dit jaar beginnen met het TAF-plan, bedoeld om meer geld te kunnen aantrekken voor het doen van investeringen. Eind 2010 had een meerderheid van de Fonterra-leden al ingestemd met het TAF-voorstel, maar gaandeweg ontstond achterdocht bij een groeiende groep boeren. Ze vrezen dat ze via de handel in certificaten van hun aandelen de grip op de coöperatie zullen verliezen. De directie en het coöperatiebestuur hebben dat steeds ontkend, maar veel boeren geloven hen niet. Daardoor ontstond een steeds luider wordende roep om een tweede stemmingsronde over het TAF. Ook daar verzetten directie en coöperatiebestuur zich fel tegen, tot begin deze week. Het verhaal was dat bij allerlei handelscontacten te veel vragen rezen over het verzet tegen een tweede stemming.
Nieuw-Zeelandse media melden nu dat hoofddirecteur Theo Spierings te horen had gekregen dat de groep voorstanders van een herstemming bijna de benodigde 5 procent van alle leden bij elkaar had, zodat ze zo'n herstemming zelf konden organiseren. Spierings zou daarop de hoofddirectie en het coöperatiebestuur hebben overtuigd om zelf het initiatief in handen te houden.
De herstemming is gepland voor 25 juni. Er wordt rekening gehouden met een negatieve uitslag. In dat geval zal voorzitter Henry van der Heyden waarschijnlijk terugtreden.

Eén reactie

  • bertbultman


    Fonterra, een cooperatie die niet goed samenwerkt met de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.