Rundveehouderij

Nieuws

'Elisa-test Schmallenberg voor de zomer beschikbaar'

Montpellier/Lelystad – Het Franse bedrijf Idvet in Montpellier heeft een Elisa-test ontwikkeld die afweerstoffen tegen het Schmallenberg-virus kan aantonen. De test wordt momenteel nog geverifieerd aan het Duitse Friedrich-Loeffler-Instituut en aantal andere Duitse laboratoria.

Horst Schirrmeier van het Friedrich-Loeffler-Instituut gaat ervan uit dat de test binnenkort wordt goedgekeurd en dan over circa vier weken in gebruik kan worden genomen.
In Nederland wordt ook gewerkt aan een Elisa-test. Volgens Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren is deze test naar verwachting voor de zomer beschikbaar.
Een Elisa-test maakt grootschalig epidemiologisch onderzoek naar het Schmallenberg-virus mogelijk. Met deze test kunnen grote aantallen monsters worden verwerkt, omdat deze via een robot worden uitgelezen in plaats van handmatig, zoals bij de virusneutralisatietest. Met de Elisa-test kunnen oudere weefselmonsters van dieren getest worden om te kijken of de dieren in het verleden besmet zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.