Rundveehouderij

Nieuws 4229 x bekeken 5 reacties

Einde quotering verandert fokdoel melkveehouder niet

Woudenberg – Melkveehouders zien in de vrije markt na 2015 geen aanleiding om hun fokdoel te veranderen.

Dat bleek uit een stemming op een van de stellingen die geponeerd werden tijdens het minisymposium georganiseerd door Peek en Van der Kroon, onafhankelijk fokkerij-adviseurs.
Op het minisymposium waren alleen genodigden en klanten van Peek en Van der Kroon, die uitgenodigd waren vanwege het 10-jarig bestaan van de adviseurs.
Volgens Peek en Van der Kroon was ook niet te verwachten dat de veehouders wel massaal hun fokdoel zouden veranderen. ”In een fokdoel omschrijf je de koe die het best op jouw bedrijf past en zoals jij ze graag ziet. Dat verandert niet ineens omdat de marktomstandigheden wijzigen”, verklaart Huub Peek. Volgens de adviseurs moeten de veehouders dan ook gewoon vasthouden aan hun geformuleerde doelstelling.
Om het fokdoel te bereiken gebruiken de meeste veehouders het liefst bewezen stieren met een voldoende hoge betrouwbaarheid voor de verschillende fokwaarden. Op de vraag wie wel eens jonge stieren inzet met een genomische fokwaarde (fokwaarde mede bepaald op basis van genetische informatie) antwoordt maar een klein deel van de aanwezige veehouders positief. Wie ze wel gebruikt zet ze beperkt in vanwege de lagere betrouwbaarheid van de fokwaarden, maar men is ook wel bereid om eens iets te proberen. Peek en Van der Kroon zijn zelf zwaar voorstander van het gebruik van gebruik van stieren met een voldoende betrouwbaarheid en blijkbaar is die boodschap gezien de stemming goed overgebracht.
Toch schetsen de adviseurs dat genomics zeker toekomst heeft. Ook in hun paringsadviesprogramma. Huub Peek: ”In de paringsadviezen zullen genomics een grotere rol krijgen. Nu kijken we nog vooral naar de buitenkant van de koe, maar we kunnen na het opsturen van een paar haren ook al veel over de binnenkant vertellen. Dat moet je wel laten meewegen en dat zal in de toekomst ook steeds intensiever benut worden.”
Uit de discussie, geleid door Alice Booij, werd ook duidelijk dat NVI niet de maatstaf is voor de stierkeuze. Frans van der Kroon; ”NVI is een totaalindex. Je leest er niets aan af op welk gebied de stier goed of minder goed scoort om je koeien mee te corrigeren. Als je stieren kiest om je fokdoel te bereiken doe je dat op basis van onderliggende fokwaarden van verschillende kenmerken. Voor ons is NVI niet meer dan een waarde om een ranglijstje mee te kunnen maken.”

Laatste reacties

 • h.zator

  Waarom zou je wanneer het quotum wegvalt niet weer terugvallen op een dubbeldoelras met een iets lagere gehalten produktie? Als de melkprijs zakt kan opbrengst slachtkoe en nuka iets compenseren.

 • Ruben845

  Omdat er dadelijk uit al het voer wat de koe in gaat het maximale rendement in liters melk uit moet gaan komen, met dubbel doel rassen red je dit niet. Wat de slacht koeien en nuka's meer op leveren met een dubbel doelras ben je aan de melk dubbel en dwars kwijt.

 • NoordHollander

  ik vertolk wellicht de gevoelens van het volk dit kleine groepje maakt niet het verschil denk ik alice heb je niks anders te doen ??

 • voortman

  @Ruben; daarom hebben de MRIJ-bedrijven ook al jarenlang de hoogste bedrijfseconomische saldo's natuurlijk.... Als je bij machte bent om de levensduur en de gezondheid van een dubbeldoelras in je HF te bewaren heb jij gelijk, aangezien we dit met z'n allen de laatste 30 jaar uit het oog zijn verloren is de GEMIDDELDE HF NIET in staat te concurreren met andere rassen.
  Kijk eens naar de gemiddelde levensduur van de HF veestapel én naar de opfokkosten van jongvee. 1 Lactatie meer mag heel veel kilo's melk per lactatie kosten.... Voor mij is MRIJ nog steeds nummer 1 maar deze is helaas bijna uitgestorven, daarom is het goed om ander vreemd bloed in de HF-veestapel te mengen. Wie niet naar 'buitenlandse' rassen wil moet er eens over denken om gewoon een jaar lang Rivelino's of Arkemheen's in te zetten (liefst 1 allrounder 'met de ogen dicht' op alle koeien inzetten): een enorme vooruitgang met weinig risico's.

 • NoordHollander

  het inzetten van rivellino's is net zoiets als andere rassen er is ook nog wel een wat dikkere canadese tussenweg wellicht.............

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.