Rundveehouderij

Nieuws 1603 x bekeken laatste update:23 apr 2012

Deltamilk draait omzet van 153,6 miljoen in 2011

Bleskensgraaf – Zuivelcoöperatie Deltamilk, eigenaar van kaasfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf, heeft in 2011 een omzet gedraaid van 153,6 miljoen euro, 24,5 miljoen meer dan in 2010.

Daarmee steeg de omzet harder dan de garantieprijs voor de ledenmelk (19 ten opzichte van 14 procent). De nettowinst daalde van ruim 2,2 naar ruim 1 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de onderneming.
Anders dan vorig jaar wordt nu wel een contante nabetaling uitgekeerd, maar opnieuw worden geen gegevens verstrekt over de hoogte van de nabetaling. Volgens voorzitter Teunis Sterk is dat om geen vertekend beeld te schetsen. DeltaMilk heeft ten opzichte van de totale melkplas nog maar een beperkt aantal leden. Dat maakt dat de leden een relatief hoge nabetaling krijgen, suggereert Sterk, maar dus niet uitsluitend over de eigen kilo’s. Hij benadrukt dat de leden zeker geen tegenvallende nabetaling hebben ontvangen. De voorschotmelkprijs is uitgekomen op € 36,90 per 100 kilo, gelijk aan de garantieprijs van FrieslandCampina.
De contante nabetaling wordt enkele jaren eerder uitgekeerd dan eind 2009, bij de overname van de kaasfabriek in Bleskensgraaf, was voorzien. De winst bovenop de contante nabetaling bedraagt ruim 1 miljoen euro.
In 2011 heeft een herfinanciering plaatsgevonden, waarin het hele businessplan voor de komende vijf jaar is gefinancierd. In dit plan staan verschillende grote investeringen gepland, gericht op de productie en het vermarkten van kaas met toegevoegde waarde. In 2011 is voor ongeveer 2,7 miljoen euro geïnvesteerd. Ook is begonnen met de bouw van een groter pakhuis bij de fabriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.