Rundveehouderij

Nieuws 2811 x bekeken 4 reacties

Daling melkprijs schokt Britse boeren

Londen – Britse boeren en hun organisaties hebben geschokt gereageerd op een scherpe daling van de melkprijzen.

”Er zijn erg veel erg boze boeren op dit moment,” zegt Steve James, vice-voorzitter van de Farmers Union of Wales. ”We zijn erg geschrokken van de dalingen,” voegt zijn collega Andrew Addison van de Ulster Farmers Union er aan toe.
Op de maandelijkse melkveiling van United Dairy Farmers in Belfast klapte de notering vorige week met 14,5 procent in. Uiteindelijk kwam een prijs van 21,81 pence (26,8 eurocent) per liter tot stand. Dat betekent dat de notering nu bijna een kwart lager ligt dan aan het begin van dit jaar. Op dezelfde dag kondigde zuivelfabrikant Dairy Crest aan de melkvergoeding al per 1 mei met 2 pence (2,5 cent) per liter te verlagen. Voor boeren op een seizoensgebonden contract betekent dat dat de melkprijs in mei 4 pence lager uitkomt dan in april. Vooral het feit dat Dairy Crest dat slechts vier dagen van te voren aankondigde, heeft kwaad bloed gezet.
Dairy Crest, dat al tijden verlies lijdt in haar versemelkdivisie, acht de verlaging nodig door de ’druk van de markt’. De FUW noemt de verlaging echter een schande en berekent dat boeren nu zo’n 5 cent tekort komen op hun productiekosten. ”Boeren moeten hun leveringscontract soms een jaar van te voren opzeggen maar de afnemer van hun melk kan binnen een paar dagen de prijs verlagen,” aldus James. Zelfs het plattelandsministerie Defra, dat zelden of nooit reageert op marktontwikkelingen, vond het nodig het besluit af te keuren. ”Dit is erg teleurstellend nieuws en bewijst weer eens dat er echte veranderingen nodig zijn in de Britse melksector,” stelde een woordvoerder. Het ministerie probeert al tijden tot contracten op een vrijwillige basis te komen maar ziet tot nu toe af van het wel in Frankrijk gevolgde model om dergelijke contracten verplicht te maken.
Ook in Noord-Ierland, waar United Dairy Farmers gevestigd is, ’zijn veel boeren zwaar aangeslagen door de prijsval op de veiling’, denkt Addison. Directeur David Dobben van United Dairy Farmers is zelf ook teleurgesteld over de prijsval bij de melkveiling van vorige week. Hij wijt dat aan het feit ’dat de wereld momenteel overspoeld wordt door zuivel.’ Daarnaast wordt de markt in Noord-Ierland zelf overspoeld door melk uit andere delen van Groot-Brittannië en Ierland. ”De Europese Unie zal actie moeten ondernemen om te zorgen dat het overschot aan melk dat momenteel boven de markt hangt kan verdwijnen.”

Laatste reacties

 • paul.gld1

  ja, en dan straks ook de melkquotering afschaffen, dan nog grotere prijsdalingen te verwachten !!

 • geen boer

  Kijk, dit is tucht van de markt. Ondanks dat er in Engeland een tekort aan melkproductie is, slaagt de individuele boer er niet in een vuist te maken. De macht ligt bij de grootwinkelbedrijven welke onderling oorlogen uitvechten, waarbij handig de rekening bij de primaire producent gelegd wordt. Er is (in tegenstelling tot NL maar hoe lang nog?) geen enkele fabriek groot genoeg om dit te doorbreken. Slechts wanneer de commodityprijs hoger komt dan de verse producten is men (Tesco & Co) bereid de prijs te verhogen.

 • tessemakergj

  @ geen boer
  je hebt gelijk de rekening wordt altijd bij de producent neergelegt
  iedereen moet aan het product (in dit geval melk ) winnen
  de producent is als laatste aan de buurt
  jammer

 • agratax1

  tessemakergj. Dat boeren altijd de sluitpost zijn, heeft te maken met het feit ze geen voedsel leveren maar >grondstof<. Grondstof is zo het woord suggereert materiaal dat uit de grond (bodem) komt en dus afgezien van winningskosten gratis is. Helaas is dit voor landbouw niet het geval, de grond is groei medium waar de boer alle elementen aan toe moet voegen om een opbrengst te halen. Maar de boer wordt wel afgerekend als of hij eenvoudig de aarde / natuur oogst zonder meer. Boeren die voedsel leveren (geen grondstof) aan de consument pakken doorgaans een prijs, die wel kosten dekkend is en ook nog een winst percentage in zich heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.