Rundveehouderij

Nieuws

’DMK heeft marktsituatie leveranciers niet verbeterd’

Karow – De bundeling van Nordmilch en Humana Milchunion in het concern DMK heeft de marktsituatie van de melkveehouders niet verbeterd. Die visie ventileerde landbouwminister van Meckelenburg-Voorpommeren Till Backhaus op de jaarlijkse boerendag van melkveehoudersorganisatie BDM.

Backhaus gaf deze visie tegen de achtergrond van de daling die de melkprijs momenteel doormaakt. BDM-leden geven aan dat de prijs weer op weg is naar een niveau onder de 30 cent per kilo. De bewindsman bekijkt die ontwikkeling met grote zorg. De boeren op hun beurt zijn woedend, zo bleek tijdens de discussies.
Wat volgens Backhaus de marktsituatie van de leveranciers wel kan verbeteren, is een aanpassing van de kartelwetgeving waardoor melkveehouders direct kunnen onderhandelen met de zuivelondernemingen. De BDM zelf pleit voor twee stappen om het doel te bereiken: op de eerste plaats bundeling van het melkaanbod en op de tweede plaats een flexibele beheersing van de omvang van dat aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.