Rundveehouderij

Nieuws

Celstraf en boete geëist voor toepassing groeibevorderaar

Zutphen – Tegen twee eigenaren van Van den Bor Mesterijen zijn deels voorwaardelijke celstraffen en een geldboete geëist. Het openbaar ministerie verwijt de kalvermesters dat ze de verboden groeibevorderaar salmeterol hebben gebruikt in de vleeskalverhouderij.

Tegen de 39-jarige eigenaar werd een celstraf van een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Diens drie jaar jongere broer hoorde vier maanden voorwaardelijke gevangensstraf tegen zich eisen en een werkstraf van 140 uur. Het bedrijf moet van het OM een boete betalen van 100.000 euro.
De kalvermesters zouden de groeibevorderaar salmeterol hebben gebruikt bij het mesten van vleeskalveren. De verboden stof is gevonden op drie bedrijven, op een werkbank, in de auto en in medicijnmengers op de bedrijven. Daarnaast zijn bij kalveren sporen van het gebruik van het middel gevonden.
Het openbaar ministerie verwijt het bedrijf en de eigenaren dat ze het consumentenvertrouwen hebben geschonden en bovendien hun eigen belang boven dat van de gehele sector hebben gesteld, waardoor de exportbelangen van Nederland zijn geschaad.
De Zutphense rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.