Rundveehouderij

Nieuws 1784 x bekeken

Boete voor pachter die woning verlaat

Arnhem – Een Friese pachtboer die eind 2009 van zijn pachtbedrijf verhuisde naar een andere woning, moet een boete betalen aan de verpachter, maar het tijdelijk verlaten van de woning is geen reden de pacht op te zeggen.

Dat zegt het pachthof in Arnhem in een zaak die was aangespannen door de eigenaar en verpachter van de boerderij met grond in Friesland.
Uit het arrest van het hof blijkt dat de verhoudingen tussen de verpachter en de pachter verstoord zijn. Zo heeft dat pachter bij de politie aangifte gedaan tegen de verpachter wegens stalking (hinderlijk lastigvallen).
De verpachter zegt dat de pachter het melkveebedrijf niet in goede staat houdt en dat hij de beheervergoeding nodig heeft om het hoofd boven water te houden. De verpachter vindt dat de veehouder te weinig aan graslandverbetering doet en bovendien onvoldoende bemest.
Het Arnhemse hof zegt dat de verpachter al die verwijten niet hard maakt, op een punt na: de verpachter heeft inderdaad een half jaar de boerderij verlaten en door een ander laten bewonen. Daarvoor is de pachter een boete verschuldigd van 4.537 euro (of 10.000 gulden volgens het pachtcontract).

Of registreer je om te kunnen reageren.