Rundveehouderij

Nieuws

Belgische boeren krijgen vergoeding brucellose

Brussel - De Belgische federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle stelt dat alle dieren die worden geruimd in het kader van de bestrijding van brucellose worden vergoed.

De maximumwaarde voor de vervanging van de volwassen dieren bedraagt 3.000 euro. In totaal zijn 502 bedrijven onder toezicht geplaatst. De uitslag van de tweede reeks testen wordt half juni verwacht. Voor de testen is door de regering 1,8 miljoen euro extra vrijgemaakt.
De eerste besmetting van brucellose werd ontdekt op een bedrijf in Franc-Warêt, in de provincie Namen. De 266 dieren daar werden geslacht. Na die eerste vaststelling van brucellose werden twee besmette bedrijven ontdekt in de provincies Namen en één in Ninove (Oost-Vlaanderen), wat het aantal geruimde dieren op 954 brengt.
Vier Nederlandse rundveebedrijven zijn begin april geblokkeerd naar aanleiding van brucellose-uitbraken in de Belgische provincies Namen en Oost-Vlaanderen. De dieren bleken negatief voor de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.