Rundveehouderij

Nieuws

BDM ziet steeds meer parallellen met crisis 2009

Drolshagen – Het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) ziet steeds meer overeenkomsten tussen de melkcrisis van 2008/2009 en nu.

Dat stellen vertegenwoordigers van de organisatie naar aanleiding van de serie prijsverlagingen voor verse en UHT-melk die Duitse verwerkers hebben moeten incasseren na onderhandelingen met Duitse prijsvechters als Aldi en Lidl. Ook de sterk dalende prijzen voor zuivelgrondstoffen en de almaar stijgende melkproductie baren hen zorgen.
Sprekers op een bijeenkomst in het Duitse Drolshagen, in Rheinland-Westfalen, stelden maandagavond dat de situatie nu nog ernstiger is dan in 2009 als de lagere verkoopprijs voor drinkmelk wordt doorvertaald naar de boeren. De melkprijzen zijn nog wel hoger, maar de voerkosten zijn in vergelijking met 2009 zo sterk gestegen dat het saldo nu veel negatiever uitpakt dan destijds het geval was.
BDM-voorzitter Romuald Schaber stelt dat de politiek de huidige situatie had zien aankomen, zeker met de lessen van 2009 in het achterhoofd. De politiek kiest er echter voor om de kop in het zand te steken en niets te doen, zo meent hij.
Schaber roept de Duitse en Europese politici op om alsnog snel actie te ondernemen. Hij wil dat de melkquotumverruiming per 1 april wordt teruggedraaid. Ook wil hij een terugkeer naar een steviger gereguleerde zuivelmarkt, waarin niet iedereen maar naar wens de melkproductie kan opschroeven.
De enige personen die daar echt belang bij hebben, zijn volgens Schaber de ondernemingen in de zuivelindustrie. En juist naar hen, in plaats van naar de gewone boer, lijkt de politiek weer veel te veel te luisteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.