Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Animo voor boteropslag stijgt sterk

Brussel - De belangstelling voor gesubsidieerde opslag van boter is in de voorbije week sterk toegenomen.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Europese Commissie. Producenten en handelaren hebben in de voorbije week ruim 7.500 ton aangemeld voor particuliere opslag (p.o.). Daarmee is sinds eind februari van dit jaar het totaal aan p.o. boter op ruim 32.000 ton uitgekomen. Meer dan eenderde, ofwel 12.000 ton, is aangemeld in Nederland. Duitsland en Frankrijk volgen met achtereenvolgens bijna 7.000 en bijna 6.000 ton.
Aanleiding voor de toegenomen belangstelling voor particuliere opslag van boter is de sterke prijsval van boter en room in de voorbije week. Room brengt nu (omgerekend) 100 tot 150 euro per ton minder op dan de interventieprijs voor boter. Die bedraagt 2.217 euro per ton.

De prijs van boter zelf beweegt zich officieel nog net iets boven het interventieniveau, maar de verwachting is dat komende week de eerste hoeveelheden boter zullen worden verkocht aan het interventiebureau van de Europese Commissie. Het zal dan voor het eerst zijn sinds de zomer van 2009 dat weer boter voor interventie wordt opgekocht.

Eén reactie

  • agratax1

    Hoezo geen steun voor de zuivel? Waarom opslag van boter, verlaag de prijs en de consument kopt of anders geef het cadeau aan de Voedselbank. Nu blijft het boven de markt zweven en zal in betere tijden de prijs drukken, omdat het dan uit opslag komt. Zolang het in opslag ligt kost het geld, gelukkig niet aan de boer maar aan de opkoper. Laten de zuivelaars eens creatief worden en botervet verwerken tot duurdere smeerseltjes dan boter. Ik denk aan beauty cream o.i.d.. Cleopatra bleef per slot Jong in Ezelinnen melk waarom de moderen vrouw dan niet in botervet shampoo?

Of registreer je om te kunnen reageren.