Rundveehouderij

Nieuws 421 x bekeken

Zuivel VS breidt eigen programma voor export uit

Arlington – Amerikaanse zuivelcoöperaties voeren de door henzelf gesubsidieerde export steeds verder op. Dit blijkt uit recente publicaties van Cooperatives Working Together (CWT).

Volgens voorlopige gegevens over 2011 was het exportprogramma van CWT toen verantwoordelijk voor 19 procent van de totale Amerikaanse kaasexport. Die zou naar verwachting uitkomen op ongeveer 200.000 ton.
CWT is vooral gespecialiseerd in de export van Cheddar en specifiek Amerikaanse kaassoorten.
In het eerste kwartaal van 2012 is CWT verder gegaan met het stimuleren van de kaasexport. Het heeft ton zo’n 16.700 ton kaas helpen exporteren. Dat is 88 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook is bijna 15.000 ton boter de grens over geholpen.
Dat is een nieuwe ontwikkeling. In 2011 had CWT nog geen programma om de export van boter te stimuleren.
Volgens CWT heeft haar exportprogramma in 2011 omgerekend 37,5 cent per 100.000 kilo melk aan meerwaarde opgeleverd voor de veehouderij. De totale toename van het producenteninkomen wordt geschat op 90 miljoen euro.
CWT wordt gedragen door 33 grote zuivelcoöperaties in de VS en door 177 private ondernemingen. Om haar exportprogramma te mogen uitvoeren moet CWT minstens 70 procent van alle melk in de VS bundelen. De organisatie moet jaarlijks bewijzen dat ze dit percentage van de melk behaalt.
CWT zou graag zien dat meer private producenten haar steunden, maar wat ook dat ze ook veel tegenstanders heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.