Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Zoon moet alsnog quotum betalen aan vader

Leeuwarden - Een naar Duitsland verhuisde Friese melkveehouder moet alsnog betalen voor het melkquotum dat hij in 2005 voor niets van zijn vader kreeg.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een procedure tussen de vader en de zoon.
De vergoeding heeft betrekking op melkquotum van ongeveer 110.000 kilo, dat de vader had opgebouwd op gepachte grond. Toen de pacht in 2008 werd beëindigd, eiste de verpachter zijn deel van het quotum op.
De zoon had van 1996 tot 2005 een maatschap met zijn vader. In 2005 nam de zoon het bedrijf over en ging het vermogen over in een bv van de zoon.  De zoon kreeg bij de overname het melkquotum van de vader, dat rustte op de pachtgrond. Voor het quotum dat hij samen met zijn vader in de maatschap had, betaalde de zoon wel een vergoeding.
De zoon ging ervan uit dat de vader niet op een claim voor het melkquotum van de verpachter hoefde te rekenen, omdat het quotum in 2014 of 2015 komt te vervallen. Daarom kreeg de zoon het quotum ook voor niets.
Nu de zoon het quotum heeft verkocht, zal de waarde van het quotum voor hem niet verdampen. Volgens het hof heeft de zoon nog steeds een financieel voordeel, als hij de vader een vergoeding van 112.755 euro voor het quotum betaalt. De vader mag daarover nog extra wettelijke rente rekenen vanaf 10 mei 2009.

Laatste reacties

 • draaier

  zal gezellig zijn met kerst

 • Willem1962

  Tja, eerlijk gezegd ben ik ook niet verrast. Als ie het nou niet verkocht had, had er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid. Hij had gewoon moeten wachten tot het quotum verdwenen was dan was er denk ik niks aan de hand geweest, maar nu...... Niet al te slim denk ik zo.

 • Weerkundige

  geen goede acutent bij op stellen van bedrijfs overdracht

 • Alcapone

  Fun!!!!

 • Peter1125

  zure melk zeg ik

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.