Rundveehouderij

Nieuws 770 x bekeken

Wereldtitel naar 30+ kaas uit Nederland

Madison/Steenderen – FrieslandCampina is dit jaar wereldkampioen kaasmaken met een 30+ kaas. Dit heeft een internationale jury op het tweejaarlijkse wereldkampioenschap in het Amerikaanse Madison besloten.

Het is een mooie opsteker voor het bedrijf, dat – net als andere Europese kaasmakers – last heeft van een neergaande markt.
Vooral opmerkelijk aan het binnenhalen van de wereldtitel is dat FrieslandCampina die behaalde met een 30+ kaas. Daar zijn de mensen van het team in Steenderen, waar de kaas is gemaakt, zelf ook blij verrast over. Doorgaans gaan prijzen voor topkazen naar soorten met een hoger vetgehalte. Bijvoorbeeld 40 of 60+. Magere kazen zijn veel moeilijker goed op smaak te krijgen, juist omdat er weinig vet in zit.
FrieslandCampina had er kennelijk totaal niet op gerekend dat het wel eens in de prijzen zou kunnen vallen, want het was niet met eigen mensen vertegenwoordigd in Madison. Misschien ook niet vreemd, want de drie voorgaande keren was er wel eens een prijsje gewonnen, maar de echte eerste prijs ging vaak naar een Zwitsers bedrijf of zo.
Locatiemanager Piet Nederhoed van het team in Steenderen werd in de nacht van woensdag op donderdag uit zijn bed gebeld om hem op de hoogte te stellen van het wereldkampioenschap. Een feestje moet nog worden georganiseerd.
De winnende kaas was een 12-kilograms Cantenaar van 22 weken oud. De Cantenaar is een kaas die van oorsprong stamt uit de stal van Coberco. In de Verenigde Staten heet de kaas Vermeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.