Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Ultrakorte mais met meer opbrengst

Doetinchem – Nieuw ontwikkelde, ultravroege en kortere maistypen zijn perspectiefvol voor veehouders in Noord-Nederland met relatief veel grasland.

Een kort groeiseizoen, hoge voederwaarde, hoge efficiëntie en plantlengte van minder dan 2 meter waren de eisen voor de binnen een Fries project ontwikkelde snijmaisrassen. Na vier jaar rassenonderzoek blijken deze ultravroege rassen 32 procent drogestof in achttien weken te produceren. Daarbij zijn de landschapsmais (LSM) kortseizoen-krachtvoermais (KKM) gezaaid op een dichtheid van 150.000 planten per hectare. Vergeleken met standaard maisrassen (bij 100.000 planten per hectare), zoals Adept en Adenzo, leveren de nieuwe rassen 0 tot 5 procent meer drogestof op, 4 procent hogere VEM per kilo d.s. en een 10 tot 25 procent hoger zetmeelgehalte.
De eerste landschapsmais en KKM-typen worden in 2013 op de nationale maisrassenlijst verwacht. Innoseeds brengt NMB1101, een KKM-type ontwikkeld door Nordic Maize Breeding, dit jaar al op de markt.
Bij inzaai van de nieuwe ultravroege maisrassen is rond half september inzaai van het vanggewas rogge/erwten mogelijk. Dat levert bij een dubbelteelt per hectare aanzienlijk meer droge stof en voederwaarde op. Bij onderwerken van het vanggewas verbetert de bodemvruchtbaarheid door meer stikstofnalevering en verhoging van het organische stofgehalte. ”Reguliere maisteelt heeft ongeveer 180 tot 200 kilo stikstof per hectare nodig. Bij een dubbelteelt van deze ultravroege rassen met rogge/erwten is 150 kilo stikstof ook genoeg. Dat is met strengere gebruiksnormen ook zeker interessant”, aldus Jos Groten van PPO.
De teelt van LSM en KKM krijgt tot en met 2014 een vervolg in Drenthe met het demoproject ’Grondig boeren met mais’, dat met name is gericht op verbetering van de bodemkwaliteit.

Laatste reacties

 • technische.helpdesk1

  Dit is een test reactie van de technische helpdesk

 • schoenmakers1

  ik zou het intresanter vinden als er eens onderzoek kwam naar mais met een fao van 320 of zo, of is het weer dat het buitenland ver voorloopt op nederland

 • Josta

  Wat zou je moeten onderzoeken aan een mais met FAO 320 in NL?? je hebt hier nu eenmaal niet genoeg zonuren in ons kikkerlandje.
  trouwens Atletico heeft FAO 270 en wordt alleen gebruikt voor de vergister, komt niet genoeg zetmeel in.

Of registreer je om te kunnen reageren.