Rundveehouderij

Nieuws 1375 x bekeken 3 reacties

Temperament kan helpen bij rundveefokkerij

Lelystad - Het meewegen van temperament bij de rundveefokkerij kan bijdragen aan een robuuste gezonde koe met een goed beenstelsel, een goede vruchtbaarheid en een lage gevoeligheid voor mastitis.

Dat stelt onderzoeker Kees van Reenen, die volgende week promoveert aan de universiteit van Groningen op onderzoek naar het temperament van koeien. Van Reenen stelde vast dat koeien een eigen temperament hebben, dat niet aan verandering onderhevig is als het dier ouder wordt. Hij deed zijn onderzoek bij zwartbonte Holstein-Friesian melkkoeien, die hij vanaf de geboorte volgde.

Om het temperament van de koe te bepalen kijk hij naar het gedrag van de dieren in stressvolle situaties, maar ook naar de lichamelijke reacties van het dier in het bloed. Hij liet de dieren uit de groep halen, vastzetten aan een halter en confronteerde de runderen vervolgens met een persoon of een onbekend voorwerp - in dit geval een jerrycan.

Het ene dier bleek vol argwaan te reageren, terwijl andere runderen al na korte tijd contact zoekt met het voorwerp.

In de bloedwaarden bleek dat dieren die snel contact maken met de jerrycan lagere gehalten van het stresshormoon cortisol hebben en een lagere hartslag. Als Van Reenen bij de uiterlijk angstig ogende dieren een angstremmend medicijn toediende, bleken die dieren sneller contact te maken met de jerrycan.

Van Reenen vond dat loeien geen uiting van angst is van koeien. ij denkt dat loeien een vorm van sociaal gedrag is.

Laatste reacties

  • paul.gld1

    het werkt ook veel prettiger als koeien en jongvee een rustig karakter hebben, en niet zo stresserig zijn....

  • NoordHollander

    rustige boeren hebben rustige koeien wilde mensen hebben wilde kinderen geef direkt t geld wat verknoeit wordt met dit onderzoek aan een echt goed doel

  • Jan.braakman1

    @NoordHollander Het onderzoek toont juist aan dat het temperament van de koe niet afhangt van het temperament van de veehouder, maar dat het een eigenschap is die de koe met zich meedraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.