Rundveehouderij

Nieuws 3688 x bekeken 3 reacties

Stormloop op private opslag boter

Brussel – Boterproducenten en -handelaren hebben zich massaal aangemeld voor de Europese opslagregeling voor boter.

Stevig verlaagde opslagvergoedingen hebben hen niet weerhouden.
In de eerste twee dagen na opening van de regeling is al ruim 11.000 ton aangemeld voor private opslag. Dat is ruim 3.300 ton meer dan vorig jaar in de eerste vier dagen dat de regeling open was, en acht maal zo veel als in de eerste week dat de regeling in 2010 was geopend.
De grote belangstelling zegt alles over de zorgelijke staat van de boterhandel. De boterprijzen zijn sinds vorig najaar enorm gedaald en de vraag naar boter ligt vrijwel stil. Naar wordt aangenomen is het volume dat is aangemeld voor particuliere opslag slechts een fractie van de hoeveelheid die bij bedrijven zelf in opslag ligt. Als boter in particuliere opslag wordt gedaan met steun van de EU, ontvangen bedrijven daarvoor een vergoeding, maar de keerzijde van deelname is dat de deelnemende bedrijven ook aan een reeks voorwaarden moeten voldoen, die hen beperken in hun commerciële vrijheid.
Van de nu aangemelde tonnages komt 2.750 ton uit Frankrijk, 2.708 ton uit Duitsland, 2.413 ton uit Nederland, 1.540 ton uit Denemarken, 691 ton uit België, 504 ton uit Ierland en 448 ton uit het Verenigd Koninkrijk. De vergoeding per ton is sinds 1 maart verlaagd naar € 14.88 voor vaste opslagkosten. Voor contractuele opslag is de vergoeding 26 cent per ton per dag. Voor particuliere opslag van boter geldt geen plafond. Alleen voor interventie-aankopen geld een plafond van 30.000 ton. De interventieprijs ligt op € 2,22 per kilo. De marktprijs ligt daar nog zo’n 60 tot 80 cent boven.

Laatste reacties

  • meilof

    koelhuis dan maar

  • Frans Smit

    tsss, waar kan je toch allemaal (onnodige) subsidie op verstrekken......

  • Vuile

    Voorkomen is beter dan genezen. Een efficiente aanpassing van de produktie aan de marktvraag zou al dat subsidiegeld onnodig maken. Daarbij krijgen we er per 1 april nog 1% melkquota bij, kunnen de overschotten nog groter, de prijzen nog lager (daarmee ook voor de veehouders) en de subsidies nog guller uitgedeeld worden...

Of registreer je om te kunnen reageren.