Rundveehouderij

Nieuws 777 x bekeken 2 reacties

’Schijnzekerheden dierziekten schrappen’

Arnhem – De Nederlandse overheid moet schijnzekerheden in zijn dierziektepreventiebeleid schrappen. Waarom mogen Nederlandse waaghouders geen nuchtere kalveren verzamelen, terwijl dit vlak over de grens in Duitsland wel gebeurt? Dat vroeg voorzitter Toon Wassenberg van de Nederlandse Bond van Waaghouders zich donderdagavond af op de jaarvergadering.

Wassenberg pleit voor het afschaffen van sommige zinloze beperkingen ten aanzien van Nederlandse verzamelcentra. Daartoe behoort het verzamelen van nuchtere kalveren. Dat is wel toegestaan in het buitenland vlak over de grens, maar niet in Nederland. ”Dat leidt tot een schijnzekerheid. Waarom krijgen Nederlandse verzamelcentra allerlei beperkingen opgelegd, terwijl dat in het buitenland niet het geval is. Dat is flauwekul. We moeten daarvan af. Een nieuwe risico-analyse ten aanzien van dierziekten is nodig. Waar zitten de echte risico’s en wat is geneuzel”, stelt Wassenberg.

Laatste reacties

  • bouwmeester

    Ik ben het helemaal eens met Toon, zo ook met de veemarkten hier in Nederland kan je geen koe vooer het leven kopen,maar ga je de grens over kan het wel.

  • Mozes

    Nederland exporteerd meer dan zestig procent van de productie. Als er een ziekte uitbreekt gaan de grenzen dicht en hebben we een catasrofaal afzet probleem. Duitsland exporteerd maar een klein deel van hun productie waardoor het sluiten van de grenzen voor Duitse producten voor hun geen groot afzet probleem veroorzaakt.

    Daarnaast is de veehandel maar een erg kleine sector die nauwelijks toegevoegde waarde heeft maar wel een groot risico veroorzaakt voor andere sectoren. Vooral voor de melkveehouderij met een omzet van meer dan elf miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.