Rundveehouderij

Nieuws 525 x bekeken

Rusland wil melkproductie met 20 procent opvoeren

Moskou - Rusland wil de binnenlandse melkproductie tot 2020 met bijna 20 procent opvoeren tot 38 miljoen ton. Dat heeft minister van landbouw Yelena Skrynnik gezegd.

Skrynnik zei dat Rusland voor de zuivelvoorziening zoveel mogelijk onafhankelijk wil zijn van import. Skrynnik begint wel een campagne tegen melkproducten van een lage of ongezonde kwaliteit.
Rusland verstrekt in 2012 meer dan 5 miljard roebel (129 miljoen euro) aan steun aan melkveehouders, aldus Skrynnik. In januari is volgens Skrynnik de Russische productie met 4 procent gestegen, terwijl de import van zuivel met 18 procent is gedaald.
Skrynnik kondigt aan de met name kleine boeren die palmolie toevoegen aan hun productie aan te pakken. De palmolie wordt illegaal toegevoegd in plaats van het voorgeschreven botervet. Een woordvoerder van het Franse Danone noemde dit maar ook de stille acceptatie van gouverneurs in melkproducerende regio’s onacceptabel.
Danone heeft samen met Pepsico een marktaandeel van 45 procent, wat volgens Danone meer zou zijn als de kleine zuivelaars op eerlijke wijze zouden concurreren. Overigens lijkt de prijs van botervet de komende jaren te dalen juist door de groeiende melkproductie, waarmee de aanwending van palmolie minder voordeel oplevert.
Volgens de Russische nationale unie van melkveehouders zijn de importtarieven op melkpoeder, kaas en boter omhoog bijgeschroefd juist om de melkveehouders te steunen. Rusland importeerde volgens de organisatie in 2011 40 procent minder mageremelkpoeder en 50 procent minder vollemelkpoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.