Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Rabobank voorziet zwakke melkprijs tot na zomer

Utrecht – Rabobank International voorziet dat de melkprijzen voor veehouders in Europa en ook de Verenigde Staten wel tot ruim na de zomer onder druk kunnen blijven staan.

Slecht weer, nog duurder voer en extra exporten naar landen als Venezuela en Brazilië zouden de markt omhoog kunnen helpen, maar voor het overige ziet de Rabobank weinig lichtpuntjes.
De hoge melkprijzen en het goede weer tot nog toe stimuleren de Europese veehouders tot een eigenlijk veel te hoge productie.
In de Verenigde Staten spelen iets andere factoren, maar ook daar is het melkaanbod te hoog. Vanuit Nieuw-Zeeland en Australië is evenmin uitkomst te verwachten. De melkveehouderij profiteert daar nog steeds van gunstige productie-omstandigheden en prima marges, zelfs ondanks de recente verlaging van de uitbetalingsprijzen door het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra.
Aan de vraagkant zijn ook weinig hoopgevende signalen. De zwakkere economie in Europa is niet echt gunstig voor de zuivelmarkt. Wel trekt de export naar China en Zuid-Oost-Azië iets aan en zijn er extra afzetkansen op de Braziliaanse markt en in Venezuela, maar het is te weinig om het totale aanbod op te nemen, meent de Rabobank.
Een geluk is wel dat er nog steeds weinig voorraden zijn. Mogelijk dat de omstandigheden na de zomer weer gunstiger worden, oppert de Rabobank. Daarvoor is wel nodig dat het aanbod van melk daalt.

Laatste reacties

 • l.rispens1

  Da's gek. Vorig jaar riepen ze nog dat de melkprijs de komende jaren goed zou zijn. Blij dat we weg zijn bij onbetrouwbare bank

 • denker123

  Zolang er van melk geen biobrandstof gemaakt kan worden zal er altijd melk te veel zijn!!!!!!!

 • wzandbergen1

  Bij de rabo beginnen ze te merken dat het bij de melkveehouders minder goed gaat dan dat ze hoopte. Daardoor kunnen de melkveehouders moeilijker dan de rabo rekende aan de verplichtingen voldoen. Om daar wat aan te doen kan alleen maar door minder melk aanbod. Minder melk aanbod kan de rabo alleen maar krijgen door te beweren dat het gaat tegenvallen, vandaar.......het bericht.

 • brandgea

  ik word zo langzaam aan schijtziek van die banken die altijd maar weer moeten roepen wat de prijzen zullen gaan doen!

 • maurice

  Zolang er nog boeren zijn zoals jullie, is het voor mij makkelijk ondernemen.

 • Mels

  Kunnen jullie zelf geen prognose bedenken bij de manier waarop de rabo in de laatste jaren sponsorde????

 • Mozes

  FrieslandCampina voorspeldt voor het lopende jaar een garantie prijs van 34,50 eurocent. Uit voorgaande jaren blijkt de voorspelling van FrieslandCampina zeer betrouwbaar.
  Ik hecht dan ook meer waarde aan de voorspelling van FrieslandCampina dan aan die van de Rabobank.

 • Mels

  We zullen zien wie er gelijk heeft.

 • Vuile

  Om de melkmarkt te verstoren is een productie variatie of een consumptie variatie van slechts enkele procenten genoeg. Achteraf reageren kost ons boeren erg veel geld vanwege lange periodes van lage prijzen. De huidige prijzen dekken niet alle productiekosten. Het LEI heeft een kostprijs van rond de 44 ct/L berekend. Dat wij boeren bereid zijn niet al onze kosten te berekenen zoals een industrieel doet, speelt ons regelmatig parten. Daarom moeten we 365 dagen per jaar vele uren per dag werken om ons hoofd boven water te houden.
  Zorgen dat de productie in overeenstemming met de markt is, is gemakkelijk te organiseren, kost weinig en voorkomt grote fluktuaties van de prijzen.
  In Frankrijk is een kontraktualisering ingevoerd. De melkfabrieken kunnen je een kontrakt aanbieden OF NIET. Dat betekent in werkelijkheid dat de melkfabriek beslist of je melk produceert of niet, en hoeveel, en tegen welke prijs. Wat is de waarde van je bedrijf bij verkoop als je niet eens weet of er een kontrakt voor de afname van de melk is. Wat is de investering in quotum nog waard, wat is je stal nog waard ??? Een investering in quotum op dit moment verplicht de melkfabriek absoluut niet je een kontrakt aan te bieden (en tegen welke voorwaarden !!). De enige manier om een vuist te maken is dat gezamelijk te doen. Solidair, allemaal of niemand, bijvoorbeeld met de DDB. De melkfabriek moet boeren nodig hebben, en niet altijd de boer die mag hopen dat hij/zij de produktie van zijn bedrijf leveren kan.

 • Mels

  Vuile,je bent niet verplicht om koeien te melken,dat is nog altijd je eigen beslissing.Volgens mij is de melkveehouderij met zijn sponsor en grootheidswaanzin al langer de veroorzaker van almaar stijgende landprijzen,dus dan zal er toch ergens een paar euro overblijven!

 • meilof

  ik sluit aan bij vuile ,(boven staande)wanneer actie
  boeren gaat u zich organiseren
  intresse
  vraag email aan vakblad boerderij

 • Koeienboer

  De Rabo liet 1,5 maand geleden hier nog optekenen dat 2012 een stabiel melkjaar zou worden..... Het zijn net ambtenaren daar bij die club.... alleen maar l..... en ondertussen zakken vullen

 • henri.vanderhel1

  t

 • Mels

  Als ze niks verkondigen is het ook niet goed,wordt ondernemer en trek je eigen plan,staatssteun heb je al.

 • politiek

  Misschien is het een goed idee om de staatssteun aan de melkveehouderij per direct vrijwillig in te leveren. Momenteel zijn er de besprekingen gaande om grote bezuinigingen te halen. De veehouderij moet naar verduurzaming en waardering en acceptatie , dus met die vrijwillige stap , inlevering staatssteun bereik je heel veel denk ik. Te voorzien is als je het nu niet vrijwillig doet , dit geregeld gaat worden door Rutte/Verhagen/Wilders/?? .

 • Mels

  Lijkt me een goed plan,maar een baby begint te schreeuwen als je em de speen uit zijn mond haalt,dus dat wordt nog een hels kabaal ....

 • politiek

  Uiteraard ,die speen gaat er toch wel uit , de vraag en/of opdracht/uitdaging is doe je het zelf of laat je het gebeuren door de maatschappij. Je hebt veel meer te verliezen als alleen die speen ?? !!

 • Mels

  Ja dat is wel zeker,alleen geld het stoppen met steunen ook voor antiboeren clubs en neptuuraanleg enz enz,als men dat wil dan kopen ze het maar met geld van donaties of leden,eens kijken hoeveel neptuur er dan nog beheerd en aangelegd wordt,dit zelfde verhaal gaat natuurlijk ook op voor een groot deel van de agrarische sector waar ik overigens zelf toe behoor maar dan wel ZONDER enige vorm van subsidie.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.