Rundveehouderij

Nieuws 827 x bekeken 3 reacties

PZ voelt niets voor verruiming importvoorwaarden Ierse kalveren

Zoetermeer – Een verruiming van de importvoorwaarden voor Ierse kalveren, zodat import ook voor starterbedrijven aantrekkelijker wordt, moet niet worden toegestaan. Dit vindt de Commissie Diergezondheid en Kwaliteit Runderen van de productschappen zuivel (PZ) en vee en vlees (PVV).

Nu is de situatie zo dat de vleeskalverhouderij de import van nuchtere kalveren (nuka’s) uit Ierland helder reguleert. Ierse nuka’s gaan per transport naar slechts één bedrijf. Daar komen ook geen andere kalveren. Vervolgens gaan de dieren rechtstreeks naar de slacht.
Deze (vrijwillige) afspraken sluiten echter steeds minder aan bij de veranderende praktijk in de kalverhouderij dat nuka’s eerst naar een starterbedrijf gaan, waar vandaan ze later weer naar een afmestbedrijf of meerdere afmestbedrijven worden vervoerd. De vleeskalverhouderij wil daar extra ruimte voor, maar de melkveehouderij is tegen. Reden is dat jaarlijks al te vaak een Nederlands kalverbedrijf wordt aangemerkt als contactbedrijf van een Iers veebedrijf dat moet worden aangemerkt als tbc-besmet.

Laatste reacties

 • info48

  De vleeskalverhouderij houdt steeds de druk op de ketel om NL méér en méér het afvalputje van Europa te maken.
  Aan alle soorten activiteiten kan op verantwoorde wijze ruimte geboden worden....maar de ruimtedrang van de kalverintegratie is schijnbaar onverzadigbaar.
  Het wordt voor de nVWA de hoogste tijd de vrijwillige afspraken vast te leggen in de wet en er is m.i. absoluut geen ruimte voor een oprekking van de regels t.a.v. de Ierse kalveren omreden van de TBC situaite in Ierland ......zijn we al weer vergeten dat we de MKZ 10 jaar geleden geimporteerd hebben met de kalveren.

 • breestuk6

  Volstrekte onzin ! De MKZ is Nederland binnen gekomen via Ierse /engelse schapen (al of niet illegaal ) daarna door de mens via een melkveebedrijf overgebracht naar een geitenhouder ! dat deze man ook rosé kalveren had kwam de media mooi uit om de kalverhouderij nog es weer in kwaad daglicht te stellen !

 • Mozes

  De melkveehouderij realiseert een omzet van meer dan tien miljard. De komende jaren kan dit oplopen tot 13 á 14 miljard. Men legt zich steeds meer toe op kindervoeding en ingrediënten voor oa de farmaceutische industrie die zeer gevoelig zijn voor voedselveiligheid. Internationaal staat de Nederlandse melkveehouderij in zeer hoog aanzien. De exportbelangen zijn zeer groot. Daarnaast is de melkveehouderij de enigste veesector waar maatschappelijk draagvlak voor is.
  Het is onaanvaardbaar om deze sector te riskeren voor de kalvermesterij die steeds meer neigt naar cowboygedrag zoals in de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.