Rundveehouderij

Nieuws

Onderzoeksinstituut voor duurzamere melkveehouderij opgericht

Bonn- De universiteit van het Duitse Bonn, de Friedrich-Wilhelms-Universität, heeft een nieuw interdisciplinair rundveehouderijonderzoeksinstituut opgericht.

Het Center of Integrated Dairy Research (CIDRe) stelt zich ten doel onderzoekers van uiteenlopende vakgebieden samen te laten werken om uit te vinden hoe de melkveehouderij evenwichtiger en duurzamer kan worden aangepakt. Met het oog daarop worden gezondheid, welzijn en milieubescherming onder een noemer gebracht. Uitgangspunt is dat de melkwinning zoals die nu is duidelijk onevenwichtige kanten heeft, onder meer als de steeds verder stijgende melkgift per koe wordt afgezet tegen de negatieve gevolgen daarvan voor het dier. Daarbij noemt het instituut in zijn presentatie stofwisselingsziektes, vruchtbaarheidsstoringen en ontstekingen aan uier en klauwen. Nauw gerelateerd aan deze probleemstelling is ook de vraag wat de consument in de praktijk over blijkt te hebben voor een duurzame melkproductie. Dat zal daarom eveneens voorwerp van onderzoek worden. De universiteit heeft sinds 2009 al een proefbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.