Rundveehouderij

Nieuws laatste update:27 mrt 2012

Noorse melkveehouders geïsoleerd door overstroming

Forradal - De provinciale weg naar Forradal is sinds vrijdag 23 maart vanaf de E14 over een lengte van 5 kilometer afgesloten. Iets verderop is een stuk van de weg verdwenen. Zolang de weg afgesloten blijft, wordt er dagelijks 5000 liter melk weggegooid.

In Forradal is veel regen gevallen. In combinatie met de smeltende sneeuw is de rivier buiten zijn oevers getreden. Volgens enkele geologen is het allemaal nogal ontmoedigend. De ondergrond is zo instabiel dat reparaties niet uitgevoerd kunnen worden. Maandag 26 maart wordt de situatie opnieuw bekeken.
“In 1972 was deze weg ook enkele dagen afgesloten. Maar zoals nu, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wanneer we langere tijd afgesloten blijven, is dat voor de melkveehouders dramatisch”, aldus Oddvar Vigdenes. Vrijdag moest hij alle melk weggooien. Hij begon meteen het krachtvoer te rantsoeneren, toen duidelijk werd dat de melk niet opgehaald kon worden. De buurman die geen koeien houdt, mocht de melk gratis hebben. Maar met 5.000 liter in de tank, zette dat weinig zoden aan de dijk.
“Mijn zoon Vegard is eigenaar van het bedrijf. Hij is met zijn gezin op vakantie op Lanzarote, zodat ik de verantwoording heb voor de 22 melkkoeien en de geitenstal. Het is ontzettend triest dat ik de melk moest weggooien”, vertelt Oddvar Vigdenes. Buurman Jan Dahl moest vrijdagavond 2.000 liter melk weggooien. ’s Morgens zag het er nog even naar uit dat de melkwagen wel zou komen, maar dat ging helaas niet door. “Overdag was er nog ruimte in de tank, maar ’s avonds moest ik de kraan openzetten. Wij produceren 800 tot 900 liter per dag”, vertelt Jan Dahl.
“Het geïsoleerde dorp heeft gelukkig een winkel, maar de school en het kinderdagverblijf zijn gesloten. Dat komt doordat de leraren allemaal in een ander dorp wonen. Voor de komende week ziet de weersvoorspelling er niet gunstig uit. Er wordt zoveel regen voorspeld dat alle 100 bewoners nog vele dagen afgesloten zullen zitten. Vanwege lawinegevaar zijn helaas de beide wegen naar Forradal afgesloten”, aldus Oddvar Vigdenes.

Op meerdere plaatsen zijn overstromingen. Bekijk de foto’s.

Bron: Trønder-Avisa 24 maart
Vertaling: Vera Wijnveen

Of registreer je om te kunnen reageren.